31.01.2012

Domowe czerwone pesto z suszonych pomidorów i orzechów włoskich

Jeszcze jakiś czas temu dobre spaghetti oznaczało dla mnie makaron z toną tłustego mięsnego sosu. Na szczęście smaki się zmieniają i razem z mężem przerzuciliśmy się na mniejszej ilości za to bardziej skondensowanych dodatków do makaronu. Przykładem takiego dodatku jest domowe pesto, które z powodu alergii na orzechy nerkowca robię z innymi dodatkami - orzechami włoskimi, migdałami czy nawet słonecznikiem. Pomysły na domowe pesto ograniczyć może jedynie wyobraźnia, dzisiaj jednak przygotowałam jedną z najbardziej znanych wersji, czyli tzw. pesto rosso. 

Składniki na miseczkę pesto (wystarczy na spaghetti dla 3-4 osób):

  • 8 suszonych pomidorów ze słoika
  • 4 łyżki startego dojrzewającego sera, u mnie pecorino romano
  • 1/3 szklanki wyłupanych orzechów włoskich
  • 50ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki pasty z papryczek pepperoni lub kawałek świeżej papryczki
  • dodatkowo dodałam 3 plasterki dojrzewającego sera żółtego
  • ewentualnie sól do smaku

 Sposób przyrządzenia:
Nic prostszego - wszystkie składniki wystarczy dokładnie zmiksować w malakserze, dosolić do smaku jeśli odczuwamy taką potrzebę i domowe pachnące świeże pesto gotowe!

 
Tak przygotowane pesto wystarczy podgrzać na patelni, w razie potrzeby dodać jeszcze kilka kropel oliwy z oliwek i wymieszać z ugotowanym makaronem.Do dzisiejszego spaghetti dodałam dodatkowo garść posiekanych czarnych oliwek. Prawdziwy obiad w 15 minut :)

28.01.2012

Naleśniki półorkiszowe z nutellą

Od pewnego czasu zachwycam się mąkami pełnoziarnistymi. Dzisiaj przepis na naleśniki z wykorzystaniem mąki orkiszowej, które w połączeniu z nutellą idealnie nadają się na leniwe sobotnie śniadanie.

Składniki na 2 porcje:
  • pół szklanki mąki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • jajko
  • 10g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • kilka kropel oleju z pestek winogron
  • nutella
  • płatki migdałowe
Przygotowanie:
Mąkę, płyny, jajko, sól, cukier waniliowy i olej mieszam do czasu uzyskania gładkiej masy o niezbyt gęstej konsystencji. Smażę na dużej patelni. Z podanych składników wychodzi mi 5 naleśników, dzięki mące orkiszowej smaży się je wyjątkowo łatwo, a ciasto jest bardzo elastyczne. Usmażone naleśniki smaruję łyżeczką nutelli każdy i podaję posypane płatkami migdałowymi. Takie śniadanie zapewnia energię aż do późnego sobotniego obiadu. Smacznego!

27.01.2012

Pasta z białej fasoli z suszonymi pomidorami

Uwielbiamy różnego rodzaju domowe pasty do chleba i smarowidła "typu hummus". Są pyszne, zdrowe i fantastycznie pasują do ciemnego domowego pieczywa. Dzisiaj przedstawiam świeżo odkrytą pastę z białej fasoli. 

Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami

Składniki na miseczkę pasty:
  • 350 g ugotowanej białej fasoli lub fasoli z puszki
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 3 suszone pomidory w oleju
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • sól do smaku
Przygotowanie:
Fasolę namoczyłam na noc i gotowałam ok 3 godzin, 15 min przed końcem gotowania dodałam łyżeczkę soli. Ponieważ moja fasola miała wyjątkowo twardą skórkę obrałam ją na wszelki wypadek. Obraną fasolę wystarczy już tylko wrzucić do malaksera, dodać słonecznik, pokrojone pomidory oliwę i olej z pomidorów i wszystko wymieszać na gładką pastę. Może się okazać, że do uzyskania odpowiedniej konsystencji potrzebne będzie nieco więcej oliwy. Ja mojego smarowidła już nie dosalałam - fasola była wystarczająco słona po ugotowaniu. Tą wersję podstawową można urozmaicić na mnóstwo sposobów - dodając np. chilli, kmin rzymski, czy czosnek. Smacznego!

26.01.2012

Spaghetti z dynią i ziołami na pochmurne dni


 Dynię w mojej rodzinie od zawsze traktowało się jedynie dekoracyjnie, od zawsze aż do pewnego obiadu... Jakiś czas temu zostałam obdarowana pięknym niedużym egzemplarzem. Następnego dnia od rana zaczęłam swoją grę w skojarzenia "dynia-parmezan, parmezan-kremówka, parmezan i kremówka - makaron, makaron - zioła" i tak do popołudnia przed oczami miałam jedynie talerz gorącego, słonecznie pomarańczowego spaghetti. Ta historia jest wspomnieniem jesiennego dnia, jednak dzięki zamrożeniu części tej właśnie dyni możliwe było jej powtórzenie w czasie pochmurnej zimy.

Składniki na 4 porcje:
  • 500g makaronu spaghetti
  • 1kg dyni (waga podana przed obraniem)
  • pół świeżej papryczki pepperoni
  • 5 ząbków czosnku
  • 100ml śmietanki kremówki
  • świeżo tarty parmezan
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżeczka tymianku
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżego oregano
  • 50ml wody
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Z potrzebnej ilości dyni usuwamy środek z pestkami oraz obieramy, a pozostałą część kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy dynię.
2. Drobno siekamy czosnek i pepperoni, po czym dorzucamy na patelnię, całość podlewając ok. 1/4 szklanki wody, dodajemy tymianek, sól (niedużo aby po dodaniu parmezanu danie nie było zbyt słone) i pieprz i dusimy do momentu, aż dynia zamieni się w gęste puree, pilnując aby się nie przypaliła i w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.
3. Kiedy sos osiągnie pożądaną konsystencję, dodajemy kremówkę, ok. 4 łyżek świeżo tartego parmezanu i dalej dusimy, w międzyczasie gotując makaron.
4. Sos zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego połowę świeżych ziół, następnie przerzucamy na patelnię makaron (najlepiej prosto z wody specjalną łyżką do spaghetti) całość delikatnie mieszamy.
5. Serwujemy porcje na talerze, dekorujemy resztą ziół i podajemy z parmezanem.
Spaghetti ma niezwykle ciekawy smak, natomiast nie polecam rezygnowania ze składników dopełniających całą kompozycję smakową, szczególnie istotne jest użycie świeżych ziół i parmezanu. Mimo dużej ilość peperoni sos nie jest zbyt ostry, kremówka łagodzi go.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...