30.11.2012

ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą idealnie wpasują się w andrzejkowy wieczór. Są super łatwe, super szybkie w zrobieniu, a do tego można się przy nich popłakać ze śmiechu. Polecam kreatywne wymyślanie własnych wróżb dopasowanych do towarzystwa ;-) Przepis wzięłam z tej strony, ale wprowadziłam małe zmiany. W smaku nie wiem jakie, czekają na wieczór!

Chińskie ciasteczka z wróżbami
Składniki na ok 15 sztuk:
  • 100g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • pół łyżki oleju
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagniotłam gładkie ciasto, które później cienko rozwałkowałam. Wykroiłam szklanką kółka, na każdym ułożyłam złożoną wróżbę, skleiłam jak pierogi i uformowałam na kształt chińskich ciasteczek. Piekłam 20 minut w 180 stopniach.

29.11.2012

spaghetti z łososiem, pomidorkami i fetą.

Orkiszowe makarony są przepyszne, szczególnie te pełnoziarniste. Mają tyle własnego smaku, że nie trzeba ich obklejać sosami. Wystarczy połączyć je z pieczonymi pomidorkami w oliwie i posypać wędzonym łososiem, a na obiad mamy maksimum smaku przy minimum wysiłku.

Spaghetti orkiszowe z łososiem, pieczonymi pomidorkami i fetą
 Składniki na 2 porcje:
  • 200g  orkiszowego pełnoziarnistego ekologicznego spaghetti (do kupienia w tym sklepie internetowym)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 125g łososia wędzonego na gorąco
  • 4 łyżeczki fety
Sposób przygotowania:
Pomidorki przekroiłam na połówki, wymieszałam z oliwa z oliwek i piekłam, razem z czosnkiem w łupinie, przez 10 minut w 180 stopniach. Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu i wymieszałam z gotowymi pomidorkami ( upieczony czosnek wycisnęłam z łupin i posiekałam). Całość podałam z kawałkami łososia i pokruszonym serem feta.

16.11.2012

muffiny bananowe z marsem!

Muffiny miały być dzisiaj tylko bananowe, ale mars się do mnie tak bardzo uśmiechał w sklepie, że musiałam go kupić. I tak trafił razem z bananem do babeczek. Efekt jest naprawdę dobry!

Muffiny bananowe z marsem
 Składniki na 12 sztuk:
  • 1 banan pokrojony w kostkę
  • łyżka soku z cytryny
  • podwójny baton mars pokrojony w kostkę
  • 250g maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10g cukru waniliowego
  • 120g cukru
  • 80ml oleju z pestek winogron
  • 1 jajo
  • szklanka mleka
Sposób przygotowania:
Pokrojonego banana wymieszałam z sokiem z cytryny.  W jednej misce wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. W drugiej cukier, olej, jajo i mleko. Następnie wymieszałam wszystko razem (łącznie z bananem i pokrojonym batonikiem), nałożyłam do foremek na muffinki. Piekłam 30 minut w piekarniku z termoobiegiem w 160 stopniach.

domowy cytrusowy syrop do herbaty

Jestem uzależniona od herbat owocowych, ale jeszcze nie udało mi się trafić naprawdę dobrej herbaty cytrusowej. Zaczęłam więc robić własny syrop do takiej herbaty. Mocno pomarańczowy, bardziej słodki niż kwaśny i z aromatem skórki z cytrusów. Sprawdza się świetnie. Można go urozmaicać - dodać miód, kieliszek wódki, czy cynamon. Przechowuję go w lodówce, znika w ciągu kilku dni. Dolewam go do herbaty zamiast cukru.

Domowy syrop cytrusowy
 Składniki na średniej wielkości słoik:
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • cukier
Sposób przygotowania:
Pomarańczę i cytrynę sparzam i kroję w plasterki. Do czystego słoika wkładam plastrami, przekładając każdorazowo łyżeczką cukru. Odstawiam do lodówki. Już tego samego dnia smakuje świetnie. Cytrusy można też obrać z białych części - syrop nie będzie miał wtedy tej charakterystycznej goryczki. Ja ją jednak lubię.

13.11.2012

orkiszowe wstążki w kremowym sosie pieczarkowym.

Wstążki to nasz ulubiony rodzaj makaronu. Orkiszowe wstążki to już w ogóle pełnia szczęścia. Podane z sosem pieczarkowym z dojrzewającym serem... szaleństwo!

 Makaron orkiszowy z kremowym sosem pieczarkowym
Składniki na 2-3 porcje:
  • 250g ekologicznego makaronu orkiszowego wstążki (do kupienia w tym sklepie internetowym)
  • 15 średniej wielkości pieczarek
  • posiekany ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju lub masła
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyściłam i pokroiłam na kawałki. Tak przygotowane posoliłam i podsmażyłam na oleju razem z czosnkiem. Kiedy większość wody odparowała dodałam do nich pieprz, mleko i parmezan, poddusiłam przez kilka minut. Po tym czasie zdjęłam z ognia i dodałam żółtka - całość energicznie mieszając. Gotowy sos wymieszałam ze świeżo ugotowanym makaronem. Podałam posypane serem.

12.11.2012

orkiszowe muffiny z gruszkami. Rozgrzewające.

Muffiiny z gruszkami są ewidentnie najlepszymi, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Dzięki mące orkiszowej mają bardzo chrupiącą skórkę, dzięki gruszkom są soczyste w środku, a przyprawa 5 smaków nadała im jesienny i rozgrzewający charakter.

Orkiszowe muffinki z gruszkami i przyprawą 5 smaków
Składniki na 12 sztuk:
  • 2 gruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • 250g ekologicznej mąki orkiszowej typ 650 ( do kupienia w tym sklepie internetowym)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10g cukru waniliowego
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 140g cukru
  • 80ml oleju z pestek winogron
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
Sposób przygotowania:
Gruszki obrałam i oczyściłam z gniazd nasiennych, tak przygotowane pokroiłam w drobną kostkę i skropiłam sokiem z cytryny. W jednej misce wymieszałam  mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i przyprawę 5 smaków. W drugiej resztę składników razem z gruszkami. Następnie połączyłam zawartość obu misek, wszystko dobrze wymieszałam. Ciastem napełniłam foremki na muffinki, piekłam 30 minut w 160 stopniach (z termoobiegiem). Gotowe wyjęłam z foremek i wystudziłam na kratce.

5.11.2012

zupa dyniowa z pulpetami i pomidorami

Potrawy z dyni ostatnio zawładnęły moją kuchnią. Marzyła mi się dzisiaj zupa z pulpetami - gęsta,pikantna, sycąca i rozgrzewająca. Dynia nadała się do tego idealnie. Do słodkiej dyni dodałam kwaskowate pomidory i ostrą czerwoną pastę curry. Całość doprawiłam mlekiem, dzięki któremu zupa stała się kremowa. Jeśli potrzebujecie jeszcze jakiś dodatek, pasował będzie do niej makaron orzo, czy grzanki.

 Zupa dyniowa z pulpetami i pomidorami
 Składniki na 5-6 porcji:
  • 2kg dyni
  • 1l bulionu warzywnego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • pół szklanki mleka
  • sól do smaku
na klopsiki:
  • 500g mięsa mielonego z szynki
  • 1 jajo
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • pół łyżeczki czerwonej papryki
  • sól do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię oczyściłam z pestek,  obrałam i starłam na pulpę. Tak przygotowaną wrzuciłam do garnka i zalałam bulionem, zagotowałam. Wszystkie składniki na pulpety dokładnie wymieszałam i uformowałam małe kulki. Wrzuciłam do gotującej się zupy. Po 15 minutach dodałam pomidory, pastę curry, mleko i dosoliłam do smaku. Całość gotowałam jeszcze przez 10 minut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...