19.12.2012

burgery jęczmienno orkiszowe. wegetariańskie.

Kotlety jęczmienno orkiszowe, czyli nasz wczorajszy ratunek przed śmiercią z głodu. Rozchorowaliśmy się w najmniej odpowiednim momencie, a żeby nie pogorszyć sprawy, wolałam nie wynurzać nosa na zewnątrz. Te burgery są efektem przeszukania szafek i wykombinowania kolejnego obiadu z niczego. Miały być jedynie obiadowym zapychaczem, a wyszły świetne kotleciki, które na pewno będą się często pojawiać na naszym stole. Podałam je z prostym sosem pomidorowym, ale równie dobrze będą smakowały w hamburgerach, czy z sosem czosnkowym.

wegetariańskie burgery z kaszy jęczmiennej i orkiszu
Składniki na 12 kotlecików:
  • 1,5 woreczka kaszy jęczmiennej
  • 12 łyżek płatków orkiszowych (do kupienia w tym sklepie internetowym)
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kasze jęczmienną ugotowałam według przepisu. Do miski starłam obraną marchewkę i czosnek, dodałam kaszę, płatki orkiszowe, przyprawy i łyżkę oliwy. Odczekałam 5 minut, aż płatki zmiękły, a następnie dodałam jajo. Z powstałej masy (jeśli jest zbyt rzadka należy dodać więcej płatków) uformowałam 12 kotlecików. Ułożyłam je na wysmarowanej oliwą blaszce i piekłam 25 minut w 200 stopniach z termoobiegiem. Podałam z sosem pomidorowym.

11.12.2012

najłatwiejsze ciasto kokosowe

Przepis idealny, kiedy ma się ochotę na ciacho, ale nie ma się zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Gotowe w pół godziny, wilgotne, kokosowe ciasto to mój dzisiejszy pomysł na potrzebę zaspokojenia słodyczowego głodu. Gdyby trochę pokombinować z jakimś kremem, to mogłoby z niego wyjść nawet coś wykwintnego i nadającego się na ważniejsze imprezy :)

Ciasto kokosowe

Składniki na małą blaszkę:
suche:
  • 210g mąki pszennej
  • 8 łyżeczek wiórków kokosowych
  • 140g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
mokre:
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 80ml oleju
  • 1 jajo
+ olej i otręby lub bułka tarta do wysypania blaszki

Sposób przygotowania:
Wymieszałam osobno składniki mokre i suche, a następnie połączyłam je razem. Formę wysmarowałam olejem i wysypałam otrębami, wlałam do niej ciasto. Piekłam 25 minut w 180 stopniach.

domowe mleko kokosowe bez miksowania

Lubię dodatek mleka kokosowego do curry, ale to puszkowe jest dla mnie za duże i często zbyt gęste. Zrobiłam domowe mleko kokosowe, a że nie mam obecnie  w domu blendera, musiałam sobie poradzić bez niego. Mleczko wyszło bardzo dobre, rzadsze od tego puszkowego, ale równie aromatyczne. Odciśnięte wiórki zużyłam do tego ciasta, koszt przygotowania takiego mleczka jest więc prawie żaden. 

Domowe mleczko kokosowe
Składniki:
  • 8 łyżeczek wiórków kokosowych
  • szklanka wody
  • 1/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dałam do garnka i podgrzałam. Wiórki nieco roztarłam łyżką. Kiedy całość wystygła powtórzyłam podgrzanie i roztarcie jeszcze 2 razy. Zimne mleczko wsadziłam do lodówki na noc. Rano jeszcze raz podgrzałam i dobrze odcisnęłam na drobnym sitku.

10.12.2012

bakłażan faszerowany orkiszem, czyli dzisiejsze odkrycie.

Orkiszowe makarony i mąki pojawiają się u nas bardzo często. Do dzisiaj nie używałam jednak ziarna orkiszu i już żałuję, że odkryłam je dopiero teraz. Jest bardzo smaczne, konsystencją przypomina brązowy ryż. Świetnie nadaje się do faszerowania warzyw, ale w głowie mam już mnóstwo pomysłów na jego wykorzystanie.

Bakłażany faszerowane orkiszem, pomidorami i gorgonzolą
Składniki na 4 porcje:
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • szklanka ziaren orkiszu (do kupienia w tym sklepie internetowym)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • garść świeżych liści bazylii
  • 5 kropel tabasco
  • 4 łyżeczki kremowej gorgonzoli
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pół łyżeczki przyprawy do kebaba
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyłam, rozkroiłam na połowy,  nacięłam miąższ na krzyż, skropiłam oliwą, posoliłam u ułożyłam na blaszce miąższem do dołu. Piekłam 30 minut w 180 stopniach. Orkisz moczyłam 10 godzin w wodzie, a następnie gotowałam go ok 30 minut z dodatkiem soli. Gotowy wymieszałam z pokrojonymi pomidorkami, łyżką oliwy, posiekanym czosnkiem, tabasco, przyprawa do kebaba, bazylią. Upieczone bakłażany wydrążyłam, uważając aby nie rozerwać skórki. Wydrążony miąższ dodałam do orkiszu. Tak przygotowane bakłażany napełniłam farszem, posypałam gorgonzolą i zapiekałam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...