Uwielbiam robić wegetariańskie kotlety. Za każdym razem zdumiewa mnie, jakie możliwości dają warzywa. Dzisiaj nowość - kotlety z białej fasoli i... kiszonej kapusty. Oprócz super smaku kapusta sprawiła, że kotlety nie są suche. Dodałam do nich też płatki orkiszowe, które świetnie związały masę.
Wegetariańskie kotlety z fasoli i kiszonej kapusty
Składniki na 10-12 sztuk:
- 1,5 szklanki suchej fasoli jaś karłowaty
- niecałe 2 szklanki kapusty kiszonej
- 1 jajo
- 4 łyżki płatków orkiszowych (do kupienia w tym sklepie internetowym)
- łyżka mąki pszennej lub ewentualnie więcej
- olej
Fasolę moczyłam przez noc, a następnie gotowałam godzinę w osolonej wodzie. Kiedy ostygła, ściągnęłam z niej łupinki. Tak przygotowaną rozdrobniłam tłuczkiem do ziemniaków. Kapustę odcisnęłam, drobno poszatkowałam i wrzuciłam do fasoli. Do całości dodałam jajo, mąkę i płatki orkiszowe i dokładnie wymieszałam. Z gotowej masy formowałam kotlety, które później usmażyłam na patelni. Kotlety można doprawić czosnkiem, czy ulubionymi przyprawami. Jeśli masa wyjdzie zbyt mokra, trzeba dodać tyle mąki, żeby dało się zrobić kotleciki.