9.05.2013

zapiekanka "nic" z brązowym ryżem

Obiady z resztek to moja specjalność. Nie znoszę wyrzucać jedzenia, więc wszystko co mieszka w mojej lodówce zostaje przetworzone. Zostało mi pół puszki kukurydzy i dwie ostre kiełbaski, dzięki którym wyszła pycha pikantna zapiekanka ryżowa.

Pikantna zapiekanka ryżowa z kiełbaskami i kukurydzą

Składniki na 2 porcje:
  • saszetka brązowego ryżu
  • 2 pikantne kiełbaski
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół puszki kukurydzy
  • kilka kawałków papryki konserwowej pokrojonej w paseczki
  • puszka krojonych pomidorów
  • łyżeczka przyprawy do potraw meksykańskich
  • kawałek żółtego sera
Sposób przygotowania:
Kiełbaski pokroiłam na talarki i mocno przysmażyłam. Dodałam do nich pokrojoną w piórka cebulkę i posiekany czosnek. Kiedy cebulka zmiękła do całości dorzuciłam kukurydzę, paprykę i pomidory z puszki, doprawiłam do smaku i trzymałam na ogniu jeszcze 10 minut. Gotowy sos wymieszałam z ugotowanym ryżem, wyłożyłam do naczynia, posypałam startym serem i zapiekłam 10 minut w 160 stopniach.

12 komentarzy:

  1. Takie zapiekanki są najlepsze, zawsze smakują pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wyglądają zachęcająco, warto o tym też wspomnieć oczywiście.

      Usuń
  2. fajny pomysł, mi niestety często coś się w lodówce marnuje :(, niestety przez brak czasu :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też nie lubie marnowac jedzenia :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. takie są najlepsze :)
    Ciekawe przepisy , na pewno będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pozostawie bez komentarza, ale z małym śladem, że mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio czytałam coś zupełnie innego.

    OdpowiedzUsuń
  9. zapiekanka wygląda naprawdę interesująco :)
    Chętnie bym zjadł, chyba moja żona będzie jutro "zmolestowana" i mi taką będzie musiała zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Hallo, to ja Kasia, muszę potwierdzić, że niesłychanie ciekawie prowadzisz twojego bloga, niezwykle ochoczo na niego wejdę zapewne nie raz, pozdrawiam Cię cieplutko, całusy !

    OdpowiedzUsuń
  11. W sumie nazwa jest dość specyficzna i muszę przyznać, że jak patrzę na zdjęcia to zapiekana prezentuje się bardzo ładnie. Ja ogólnie jestem również zwolenniczką wszystkiego tego co jest robione z mąki. Bardzo podobają mi się przepisy z https://basiazsercem.pl/ i jestem zdania, że fajnie jest czasami zrobić coś ze sprawdzonych przepisów.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...