Potrawy z dyni ostatnio zawładnęły moją kuchnią. Marzyła mi się dzisiaj zupa z pulpetami - gęsta,pikantna, sycąca i rozgrzewająca. Dynia nadała się do tego idealnie. Do słodkiej dyni dodałam kwaskowate pomidory i ostrą czerwoną pastę curry. Całość doprawiłam mlekiem, dzięki któremu zupa stała się kremowa. Jeśli potrzebujecie jeszcze jakiś dodatek, pasował będzie do niej makaron orzo, czy grzanki.
Zupa dyniowa z pulpetami i pomidorami
Składniki na 5-6 porcji:- 2kg dyni
- 1l bulionu warzywnego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- łyżeczka czerwonej pasty curry
- pół szklanki mleka
- sól do smaku
- 500g mięsa mielonego z szynki
- 1 jajo
- 3 łyżki bułki tartej
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- pół łyżeczki czerwonej papryki
- sól do smaku
Dynię oczyściłam z pestek, obrałam i starłam na pulpę. Tak przygotowaną wrzuciłam do garnka i zalałam bulionem, zagotowałam. Wszystkie składniki na pulpety dokładnie wymieszałam i uformowałam małe kulki. Wrzuciłam do gotującej się zupy. Po 15 minutach dodałam pomidory, pastę curry, mleko i dosoliłam do smaku. Całość gotowałam jeszcze przez 10 minut.
Bardzo apetycznie wygląda ta Twoja zupa :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszna - polecam :)
Usuńno z tymi pulpecikami to musiała być naprawdę sycąca@ i piękny ma kolor:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)
koloroterapia :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł !!
OdpowiedzUsuńZrobione!:)
OdpowiedzUsuńWyszła dobra, ale ja dodałam jeszcze smażoną cebulę i czosnek.
Spróbowałam Twojego przepisu i jestem na prawdę pod wielkim wrażeniem :). Zupa jest bardzo smaczna. Jeżeli chodzi o dynię, to w domu często robię też zupę krem z dyni wg przepisu z https://najlepszewkuchni.pl/. Do zupy dodaję pestki słonecznika, które w mojej ocenie bardzo podnoszą walory smakowe tej potrawy. Polecam wypróbować.
OdpowiedzUsuń