Wstążki to nasz ulubiony rodzaj makaronu. Orkiszowe wstążki to już w ogóle pełnia szczęścia. Podane z sosem pieczarkowym z dojrzewającym serem... szaleństwo!
Makaron orkiszowy z kremowym sosem pieczarkowym
Składniki na 2-3 porcje:- 250g ekologicznego makaronu orkiszowego wstążki (do kupienia w tym sklepie internetowym)
- 15 średniej wielkości pieczarek
- posiekany ząbek czosnku
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki świeżo tartego parmezanu
- 2 żółtka
- sól, pieprz
- łyżka oleju lub masła
Pieczarki oczyściłam i pokroiłam na kawałki. Tak przygotowane posoliłam i podsmażyłam na oleju razem z czosnkiem. Kiedy większość wody odparowała dodałam do nich pieprz, mleko i parmezan, poddusiłam przez kilka minut. Po tym czasie zdjęłam z ognia i dodałam żółtka - całość energicznie mieszając. Gotowy sos wymieszałam ze świeżo ugotowanym makaronem. Podałam posypane serem.
Tak prosto, a tak pysznie!
OdpowiedzUsuńMm,, cudne danie :) Takie kremowe makarony lubię najbardziej
OdpowiedzUsuńoj tak! makaron pełnoziarnisty najlepszy:P
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuń*orkiszowy, przepraszam :P
uwielbiam pyszne proste dania:)
OdpowiedzUsuń