Orkiszowe makarony są przepyszne, szczególnie te pełnoziarniste. Mają tyle własnego smaku, że nie trzeba ich obklejać sosami. Wystarczy połączyć je z pieczonymi pomidorkami w oliwie i posypać wędzonym łososiem, a na obiad mamy maksimum smaku przy minimum wysiłku.
Spaghetti orkiszowe z łososiem, pieczonymi pomidorkami i fetą
Składniki na 2 porcje:- 200g orkiszowego pełnoziarnistego ekologicznego spaghetti (do kupienia w tym sklepie internetowym)
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 125g łososia wędzonego na gorąco
- 4 łyżeczki fety
Pomidorki przekroiłam na połówki, wymieszałam z oliwa z oliwek i piekłam, razem z czosnkiem w łupinie, przez 10 minut w 180 stopniach. Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu i wymieszałam z gotowymi pomidorkami ( upieczony czosnek wycisnęłam z łupin i posiekałam). Całość podałam z kawałkami łososia i pokruszonym serem feta.
Gorący łosoś, aż się głodna zrobiłam. To spaghetti musi smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje. Wielka szkoda, że mój Połówek nie lubi łososia:(
OdpowiedzUsuńcudowne smaki, takie moje! pycha!
OdpowiedzUsuńAle smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńpyszności! danie w moim stylu http://wkuchniuli.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń