Muffiiny z gruszkami są ewidentnie najlepszymi, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Dzięki mące orkiszowej mają bardzo chrupiącą skórkę, dzięki gruszkom są soczyste w środku, a przyprawa 5 smaków nadała im jesienny i rozgrzewający charakter.
Orkiszowe muffinki z gruszkami i przyprawą 5 smaków
Składniki na 12 sztuk:- 2 gruszki
- łyżka soku z cytryny
- 250g ekologicznej mąki orkiszowej typ 650 ( do kupienia w tym sklepie internetowym)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 10g cukru waniliowego
- łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 140g cukru
- 80ml oleju z pestek winogron
- szklanka mleka
- 1 jajko
Gruszki obrałam i oczyściłam z gniazd nasiennych, tak przygotowane pokroiłam w drobną kostkę i skropiłam sokiem z cytryny. W jednej misce wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i przyprawę 5 smaków. W drugiej resztę składników razem z gruszkami. Następnie połączyłam zawartość obu misek, wszystko dobrze wymieszałam. Ciastem napełniłam foremki na muffinki, piekłam 30 minut w 160 stopniach (z termoobiegiem). Gotowe wyjęłam z foremek i wystudziłam na kratce.
Oj, na pewno rozgrzewają. Gruszki i magia aromatów - to mi się podoba.
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbowała jednej;)
OdpowiedzUsuńprzyprawa 5 smaków w muffinkach? no to muszą smakować bardzo orentalnie.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ;)
Świetna przekąska do pracy, na pewno skorzystam z Twojego przepisu. Uwielbiam piec muffinki ale moje ulubione to czekoladowe. Fajny przepis znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
OdpowiedzUsuńi od tej pory to mój ulubieniec jeśli chodzi o przepisy na muffinki. Serdecznie polecam!