Zajadamy się ostatnio śledziami, ale te w oleju z cebulką już mi się znudziły. Zrobiłam ostatnio sałatkę śledziową, która w smaku przypomina kupne śledzie w sosie salsa. Tylko przypomina, bo jest o niebo smaczniejsza. Robi się ją w 5 minut, a smakuje świetnie nawet od razu po przyrządzeniu.
Filety śledziowe w sosie z kukurydzą, papryką i pomidorami
Składniki:
- 1 duża paczka śledzi a'la matjias (460g)
 - pół puszki konserwowej kukurydzy
 - 5 dużych kawałów konserwowej papryki
 - 1 mała drobno posiekana cebula
 - puszka krojonych pomidorów
 - łyżka zalewy z konserwowej papryki
 - kilka kropel tabasco
 
Śledzie dokładnie wypłukałam, osuszyłam i pokroiłam w paseczki. Paprykę pokroiłam w plasterki. W misce wymieszałam śledzie, paprykę, cebulkę, kukurydzę. Do całości dodałam pomidory i zalewę z papryki, dokładnie wymieszałam i doprawiłam tabasco.
Jestem śledziarą, więc przepis porywam od razu :)
OdpowiedzUsuń