05.06.2012

Kruche ciasto z truskawkami i jabłkami z pianką i kruszonką

Cóż za niespodziewany obrót sytuacji. Sukces w upieczeniu banalnie prostego ciasta muffinowego dodał mi takich skrzydeł, że postanowiłam się sprawdzić w czymś bardziej skomplikowanym. No i pyk... kruche ciasto z truskawkami i pianką wyszło zaskakująco pycha (jak na pierwszy raz).

Kruche ciasto z truskawkami i jabłkami z pianką i kruszonką

Składniki na blaszkę 20x20:
na ciasto:
  • 250g mąki
  • pół kostki miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru
na dżem:
  • 300g truskawek
  • 1 kwaskowate jabłko
  • 8 łyżeczek cukru
na piankę:
  • 3 białka
  • pół szklanki cukru
plus: olej i bułka tarta do wyłożenia blaszki

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto szybko ze sobą wyrobiłam, wsadziłam do lodówki na 40 minut. Owoce pokroiłam na małe cząstki i usmażyłam na patelni razem z cukrem, aż powstał nieco płynny dżem. Białka ubiłam na sztywno z cukrem. Ciasto wyciągnęłam z lodówki. 2/3 wyłożyłam na spód wysmarowanej i wyłożonej bułką tartą blaszki, na to rozsmarowałam owoce, następnie ubite białka i całość posypałam pokruszoną resztą ciasta. Piekłam 45 minut w 170 stopniach.

9 komentarzy:

  1. Jakie smakowite :):)chciałam choć jeden kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienite ciasto i bardzo ładnie się prezentuje ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, zapewne rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż mi się zachciało takiego ciasta:) Zrobię, ale w wersji dla Alergika, bez jajek:) Twoje piękne i takie smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  5. Justysia // przepieknie wyglada !! :)

    OdpowiedzUsuń

  6. nie wierzę, że to pierwszy raz, ciasto wygląda jakbyś piekła go przynajmniej trzy razy w tygodniu - gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto przepyszne :) ja jeszcze dodałam malin :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...