07.06.2012

"Chiński" makaron jajeczny z mięsem mielonym i warzywami

Made in china - czyli chyba najpopularniejsze 3 słowa na świecie ;-) Jakie więc było moje zdziwienie, kiedy na moim chińskim makaronie jajecznym znalazłam napis "wyprodukowano w Belgii". Miło, że chociaż sos sojowy zrobili Chińczycy :) Rozkręcam się w tym azjatyckim jedzeniu, chociaż jest bardzo bardzo spolszczone. Przekonałam się nawet do dodawania cytryny do potraw z mięchem, co wcześniej wydawało mi się nadzwyczajnie obrzydliwe.Mój prawie chiński makaron jajeczny posłużył za dodatek do niedoszłego nadzienia do sajgonek - w mojej kuchni naprawdę nie da się zrobić czegoś według przepisu.

"Chiński" makaron jajeczny z mięsem mielonym i warzywami

Składniki na 3 porcje:
  • 250g mięsa mielonego
  • 250g mrożonej włoszczyzny w słupkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 suszonych grzybów
  • 5 pieczarek
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 łyżeczki sosu sojowo-grzybowego
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej
  • 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
Sposób przygotowania:
Ugotowałam suszone grzyby. Mięso mielone usmażyłam na patelni z czosnkiem i sosami sojowymi. Następnie dodałam włoszczyznę, pokrojone w paseczki grzyby, pieczarki i przyprawy. Całość smażyłam do momentu, aż warzywa zmiękły, ale nadal były chrupiące. Do tak przygotowanego sosu dodałam sezam, sok z cytryny oraz kilka łyżek wody z gotowania grzybów. Podałam z makaronem jajecznym, ale równie dobrze smakowałoby z ryżowym. W całości zabrakło mi jedynie świeżego imbiru, który chyba jakimś dziwnym sposobem wyszedł gdzieś z mojej lodówki.


3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie!:)oj mam ochotę na chińszczyznę, ale jakoś nie mogę się do niej zabrać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Co do cytryny z mięchem. Ja znacznie bardziej wolę skórkę cytrynową dodaną do dania niż sok. Może warto wypróbować?
    To brzmi strasznie, ale(dla mnie) jest o wiele smaczniejsze.
    Życzę powodzenia w azjatyckich smakach. Wbrew pozorom większość potraw jest bardzo podobna do europejskich... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kto powiedzial, ze zawsze trzeba sie trzymac przepisu? Eksperymenty sa dobre! A cytryne + miecho uwazam za swietne polaczenie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...