Made in china - czyli chyba najpopularniejsze 3 słowa na świecie ;-) Jakie więc było moje zdziwienie, kiedy na moim chińskim makaronie jajecznym znalazłam napis "wyprodukowano w Belgii". Miło, że chociaż sos sojowy zrobili Chińczycy :) Rozkręcam się w tym azjatyckim jedzeniu, chociaż jest bardzo bardzo spolszczone. Przekonałam się nawet do dodawania cytryny do potraw z mięchem, co wcześniej wydawało mi się nadzwyczajnie obrzydliwe.Mój prawie chiński makaron jajeczny posłużył za dodatek do niedoszłego nadzienia do sajgonek - w mojej kuchni naprawdę nie da się zrobić czegoś według przepisu.
"Chiński" makaron jajeczny z mięsem mielonym i warzywami
Składniki na 3 porcje:
- 250g mięsa mielonego
- 250g mrożonej włoszczyzny w słupkach
- 3 ząbki czosnku
- 5 suszonych grzybów
- 5 pieczarek
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki sezamu
- 2 łyżeczki sosu sojowo-grzybowego
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej
- 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
Ugotowałam suszone grzyby. Mięso mielone usmażyłam na patelni z czosnkiem i sosami sojowymi. Następnie dodałam włoszczyznę, pokrojone w paseczki grzyby, pieczarki i przyprawy. Całość smażyłam do momentu, aż warzywa zmiękły, ale nadal były chrupiące. Do tak przygotowanego sosu dodałam sezam, sok z cytryny oraz kilka łyżek wody z gotowania grzybów. Podałam z makaronem jajecznym, ale równie dobrze smakowałoby z ryżowym. W całości zabrakło mi jedynie świeżego imbiru, który chyba jakimś dziwnym sposobem wyszedł gdzieś z mojej lodówki.
Co do cytryny z mięchem. Ja znacznie bardziej wolę skórkę cytrynową dodaną do dania niż sok. Może warto wypróbować?
OdpowiedzUsuńTo brzmi strasznie, ale(dla mnie) jest o wiele smaczniejsze.
Życzę powodzenia w azjatyckich smakach. Wbrew pozorom większość potraw jest bardzo podobna do europejskich... :)
Kto powiedzial, ze zawsze trzeba sie trzymac przepisu? Eksperymenty sa dobre! A cytryne + miecho uwazam za swietne polaczenie.
OdpowiedzUsuń