05.11.2012

zupa dyniowa z pulpetami i pomidorami

Potrawy z dyni ostatnio zawładnęły moją kuchnią. Marzyła mi się dzisiaj zupa z pulpetami - gęsta,pikantna, sycąca i rozgrzewająca. Dynia nadała się do tego idealnie. Do słodkiej dyni dodałam kwaskowate pomidory i ostrą czerwoną pastę curry. Całość doprawiłam mlekiem, dzięki któremu zupa stała się kremowa. Jeśli potrzebujecie jeszcze jakiś dodatek, pasował będzie do niej makaron orzo, czy grzanki.

 Zupa dyniowa z pulpetami i pomidorami
 Składniki na 5-6 porcji:
  • 2kg dyni
  • 1l bulionu warzywnego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • pół szklanki mleka
  • sól do smaku
na klopsiki:
  • 500g mięsa mielonego z szynki
  • 1 jajo
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • pół łyżeczki czerwonej papryki
  • sól do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię oczyściłam z pestek,  obrałam i starłam na pulpę. Tak przygotowaną wrzuciłam do garnka i zalałam bulionem, zagotowałam. Wszystkie składniki na pulpety dokładnie wymieszałam i uformowałam małe kulki. Wrzuciłam do gotującej się zupy. Po 15 minutach dodałam pomidory, pastę curry, mleko i dosoliłam do smaku. Całość gotowałam jeszcze przez 10 minut.

6 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda ta Twoja zupa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pyszna - polecam :)

      Usuń
  2. no z tymi pulpecikami to musiała być naprawdę sycąca@ i piękny ma kolor:)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobione!:)
    Wyszła dobra, ale ja dodałam jeszcze smażoną cebulę i czosnek.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...