13.11.2012

orkiszowe wstążki w kremowym sosie pieczarkowym.

Wstążki to nasz ulubiony rodzaj makaronu. Orkiszowe wstążki to już w ogóle pełnia szczęścia. Podane z sosem pieczarkowym z dojrzewającym serem... szaleństwo!

 Makaron orkiszowy z kremowym sosem pieczarkowym
Składniki na 2-3 porcje:
  • 250g ekologicznego makaronu orkiszowego wstążki (do kupienia w tym sklepie internetowym)
  • 15 średniej wielkości pieczarek
  • posiekany ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju lub masła
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyściłam i pokroiłam na kawałki. Tak przygotowane posoliłam i podsmażyłam na oleju razem z czosnkiem. Kiedy większość wody odparowała dodałam do nich pieprz, mleko i parmezan, poddusiłam przez kilka minut. Po tym czasie zdjęłam z ognia i dodałam żółtka - całość energicznie mieszając. Gotowy sos wymieszałam ze świeżo ugotowanym makaronem. Podałam posypane serem.

5 komentarzy:

  1. Mm,, cudne danie :) Takie kremowe makarony lubię najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak! makaron pełnoziarnisty najlepszy:P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...