16.11.2012

domowy cytrusowy syrop do herbaty

Jestem uzależniona od herbat owocowych, ale jeszcze nie udało mi się trafić naprawdę dobrej herbaty cytrusowej. Zaczęłam więc robić własny syrop do takiej herbaty. Mocno pomarańczowy, bardziej słodki niż kwaśny i z aromatem skórki z cytrusów. Sprawdza się świetnie. Można go urozmaicać - dodać miód, kieliszek wódki, czy cynamon. Przechowuję go w lodówce, znika w ciągu kilku dni. Dolewam go do herbaty zamiast cukru.

Domowy syrop cytrusowy
 Składniki na średniej wielkości słoik:
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • cukier
Sposób przygotowania:
Pomarańczę i cytrynę sparzam i kroję w plasterki. Do czystego słoika wkładam plastrami, przekładając każdorazowo łyżeczką cukru. Odstawiam do lodówki. Już tego samego dnia smakuje świetnie. Cytrusy można też obrać z białych części - syrop nie będzie miał wtedy tej charakterystycznej goryczki. Ja ją jednak lubię.

7 komentarzy:

  1. byłby pięknym jesienny prezentem dla jakiegoś herbacianego wielbiciela:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł razem z Asieją podsunęłyście mi pomysł na prezent dla przyjaciółki ;)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ to proste :) pomysł to strzał w 10

    OdpowiedzUsuń
  4. A nie zalewa się tego wodą??

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...