Jestem uzależniona od herbat owocowych, ale jeszcze nie udało mi się trafić naprawdę dobrej herbaty cytrusowej. Zaczęłam więc robić własny syrop do takiej herbaty. Mocno pomarańczowy, bardziej słodki niż kwaśny i z aromatem skórki z cytrusów. Sprawdza się świetnie. Można go urozmaicać - dodać miód, kieliszek wódki, czy cynamon. Przechowuję go w lodówce, znika w ciągu kilku dni. Dolewam go do herbaty zamiast cukru.
Domowy syrop cytrusowy
Składniki na średniej wielkości słoik:- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- cukier
Pomarańczę i cytrynę sparzam i kroję w plasterki. Do czystego słoika wkładam plastrami, przekładając każdorazowo łyżeczką cukru. Odstawiam do lodówki. Już tego samego dnia smakuje świetnie. Cytrusy można też obrać z białych części - syrop nie będzie miał wtedy tej charakterystycznej goryczki. Ja ją jednak lubię.
świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńbyłby pięknym jesienny prezentem dla jakiegoś herbacianego wielbiciela:-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł razem z Asieją podsunęłyście mi pomysł na prezent dla przyjaciółki ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Wygląda zniewalająco!
OdpowiedzUsuńależ to proste :) pomysł to strzał w 10
OdpowiedzUsuńA nie zalewa się tego wodą??
OdpowiedzUsuńNie - wystarczy sam cukier :)
Usuńile czasu może stać 😊
OdpowiedzUsuń