04.06.2012

zupa brokułowo-serowa

Otwieramy dzisiaj tydzień serowy. W planie jest spaghetti ze szpinakiem i kozim serem, cukinia z fetą, a dzisiaj szybka i pyszna zupa brokułowo serowa z pełnoziarnistą bagietką.

Zupa brokułowo serowa

Składniki na 4 porcje:
  • 1,5l bulionu drobiowo-warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • różyczki z 500g brokuła
  • 200g topionego serka śmietankowego
  • 3 łyżki świeżo tartego parmezanu + skórka
  • 4 łyżki tartego dojrzewającego sera mimolette
  • pieprz
Sposób wykonania:
Do gotującego się bulionu dałam posiekany czosnek i pokrojone różyczki brokuła. Gotowałam 10 minut, a następnie dodałam pokrojony na kawałki ser topiony i parmezan. Całość doprawiłam pieprzem i trzymałam na gazie do czasu rozpuszczenia się serów i rozgotowania brokułów. Kiedy zupa była na talerzach, dodałam starty mimolette i ozdobiłam świeżymi listkami bazylii.

2 komentarze:

  1. Śliczny i smaczny blog!
    Zdjęcia są powalające!!! Gratuluję1
    Idę gotować te zupkę!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...