Otwieramy dzisiaj tydzień serowy. W planie jest spaghetti ze szpinakiem i kozim serem, cukinia z fetą, a dzisiaj szybka i pyszna zupa brokułowo serowa z pełnoziarnistą bagietką.
Zupa brokułowo serowa
Składniki na 4 porcje:
- 1,5l bulionu drobiowo-warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- różyczki z 500g brokuła
- 200g topionego serka śmietankowego
- 3 łyżki świeżo tartego parmezanu + skórka
- 4 łyżki tartego dojrzewającego sera mimolette
- pieprz
Do gotującego się bulionu dałam posiekany czosnek i pokrojone różyczki brokuła. Gotowałam 10 minut, a następnie dodałam pokrojony na kawałki ser topiony i parmezan. Całość doprawiłam pieprzem i trzymałam na gazie do czasu rozpuszczenia się serów i rozgotowania brokułów. Kiedy zupa była na talerzach, dodałam starty mimolette i ozdobiłam świeżymi listkami bazylii.
Śliczny i smaczny blog!
OdpowiedzUsuńZdjęcia są powalające!!! Gratuluję1
Idę gotować te zupkę!