9.06.2012

Cukinia faszerowana fetą i zapiekana z kozim serem

 Mecz otwarcia Euro 2012, a u mnie obiadowa wpadka. Bez pomyślunku zaserwowałam dzisiaj małżonkowi cukinię faszerowaną grecką fetą i greckimi oliwkami... Na szczęście było tak smacznie, że zostało mi wybaczone. Uf :-)

Cukinia faszerowana fetą i zapiekana z kozim serem

Składniki na 2 porcje:
  • 2 młode cukinie
  • pół kostki fety
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 10 oliwek 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki śmietany 12%
  • 12 kawałków koziego camemberta
  • pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię przecięłam wzdłuż na połówki i wydrążyłam środki, a następnie ugrillowałam z obu stron na patelni. Fetę wymieszałam ze śmietaną, pokrojonymi pomidorami, oliwkami i doprawiłam pieprzem. Cukinie nafaszerowałam powstałą pastą, obłożyłam kozim serem i zapiekałam w wysmarowanej oliwą formie 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pysznie i szybko. Niestety nieco kalorycznie ;-)

6 komentarzy:

  1. czemu wpadka? wygląda wspaniale, a jak jest z fetą i oliwkami to musiała pysznie smakować :). Piękne te talerzyki, skąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadka, bo z Grecją jednak graliśmy dzisiaj ;-) Biały po Babci, różowy to jeden ze skarbów wyłapanych na wyprzedaży ;-) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. hehe u mnie miało być podobnie :) feta zapiekana z pomidorami, niby biało czerwono ale po grecku :) na szczęście skończyło się na włoskiej pizzy a taki różowy talerzyk ja również mam, i limonkowy też.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm prawdziwa serowa uczta:) Moja mama kiedyś często nadziewała cukinie mięsem mielonym, po prostu pycha, dlatego mam do nich taki sentyment. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajne nadzienie ;]
    dlaczego niby nudna cukinia? mnie tam w głowie zakręciła Twoja propozycja ;]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...