Sery. Nie mogłabym bez nich żyć. Ostatnio bardzo posmakował nam ser z mleka koziego, a dziś pierwszy raz miałam do czynienia z kozim camembertem. Mmmm fantazja! A, że ser od razu kojarzy mi się z trzema warzywami: brokułem (który był wczoraj), szpinakiem i cukinią (która w planach jest na jutro), to padło na szpinaczek.
Pełnoziarniste spaghetti ze szpinakiem i kozim serem
Składniki na 2 porcje:
- 200g pełnoziarnistego spaghetti
- 200g mrożonego szpinaku w liściach
- łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mleka
- 80g koziego camemberta
- 2 łyżki świeżo tartego parmezanu
- pieprz
Szpinak podsmażyłam na maśle z posiekanym czosnkiem. Dodałam mleko, pokrojony camembert i parmezan. Całość gotowałam do czasu rozpłynięcia się sera. Na koniec dodałam łyżkę wody z gotowania makaronu. Wymieszałam na patelni z ugotowanym spaghetti. Pycha!
Uwielbiam takie dania. Nie uwierzysz, ale kiedyś pokazywałam podobne danie w tym samym talerzu :) Czyli nie tylko mi w tak pasuje.
OdpowiedzUsuńCzasem takie najprostsze potrawy są najlepsze :) Nie próbowałam jeszcze koziego camembert ale brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńszybkie i z pewnością rewelacyjne w smaku. muszę się w końcu skisić na ten kozi przysmak :)
OdpowiedzUsuń