Cóż za niespodziewany obrót sytuacji. Sukces w upieczeniu banalnie prostego ciasta muffinowego dodał mi takich skrzydeł, że postanowiłam się sprawdzić w czymś bardziej skomplikowanym. No i pyk... kruche ciasto z truskawkami i pianką wyszło zaskakująco pycha (jak na pierwszy raz).
Kruche ciasto z truskawkami i jabłkami z pianką i kruszonką
na ciasto:
- 250g mąki
- pół kostki miękkiego masła
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru
- 300g truskawek
- 1 kwaskowate jabłko
- 8 łyżeczek cukru
- 3 białka
- pół szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto szybko ze sobą wyrobiłam, wsadziłam do lodówki na 40 minut. Owoce pokroiłam na małe cząstki i usmażyłam na patelni razem z cukrem, aż powstał nieco płynny dżem. Białka ubiłam na sztywno z cukrem. Ciasto wyciągnęłam z lodówki. 2/3 wyłożyłam na spód wysmarowanej i wyłożonej bułką tartą blaszki, na to rozsmarowałam owoce, następnie ubite białka i całość posypałam pokruszoną resztą ciasta. Piekłam 45 minut w 170 stopniach.
Wyśmienite ciasto i bardzo ładnie się prezentuje ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmmm apetiko:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ciasto!
OdpowiedzUsuńmmm, zapewne rozpływa się w ustach :)
OdpowiedzUsuńAż mi się zachciało takiego ciasta:) Zrobię, ale w wersji dla Alergika, bez jajek:) Twoje piękne i takie smakowite!
OdpowiedzUsuńJustysia // przepieknie wyglada !! :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńnie wierzę, że to pierwszy raz, ciasto wygląda jakbyś piekła go przynajmniej trzy razy w tygodniu - gratuluję :-)
Ciasto przepyszne :) ja jeszcze dodałam malin :))
OdpowiedzUsuń