18.07.2012

Papryki faszerowane mięsem i makaronem

 Papryki w końcu osiągnęły odpowiednią cenę, w mojej kuchni zacznie się więc ich eksploatacja. Ostatnio faszerowałam je kaszą jaglaną, ale najczęściej w postaci wypełniacza występuje u mnie ryż. Ku uciesze mojego męża dzisiaj ryżu zabrakło w moich zapasach (jak to się mogło stać??). Na szczęście znalazłam w szafce makaron risini, który sprawdził się wyśmienicie w swojej nowej roli :)

Papryki faszerowane makaronem i mięsem mielonym
Składniki na 12 faszerowanych białych papryczek:
na papryki:
  • 12 białych podłużnych papryk
  • 250g makaronu risini (orzo)
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • pół świeżej pepperoni
  • pół łyżeczki papryki czerwonej w proszku
  • łyżeczka tandori masala
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki, lub nieco świeżej
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek
na sos:
  • puszka pomidorów
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
Sposób przygotowania:
Paprykę umyłam, nacięłam wzdłuż i oczyściłam z gniazd nasiennych. Makaron ugotowałam al dente, przelałam zimna wodą. Cebulę, czosnek i pepperoni posiekałam i podsmażyłam na patelni na oliwie z oliwek. Mięso mielone przyprawiłam i wymieszałam z makaronem i z zawartością patelni. Gotowe papryczki nadziewałam powstałym farszem. Składniki sosu połączyłam ze sobą i chwilę podgotowałam. Paprykę umieściłam w naczyniu żaroodpornym, zalałam sosem i piekłam 50 minut w 170 stopniach, a czego pierwsze 35 minut pod przykryciem. Pycha!


2 komentarze:

  1. Bardzo fajne nadzienie, uwielbiam te jasne papryczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam faszerowane warzywa: pieczarki, papryczki, pomidory...pychotka ;))


    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...