10.12.2012

bakłażan faszerowany orkiszem, czyli dzisiejsze odkrycie.

Orkiszowe makarony i mąki pojawiają się u nas bardzo często. Do dzisiaj nie używałam jednak ziarna orkiszu i już żałuję, że odkryłam je dopiero teraz. Jest bardzo smaczne, konsystencją przypomina brązowy ryż. Świetnie nadaje się do faszerowania warzyw, ale w głowie mam już mnóstwo pomysłów na jego wykorzystanie.

Bakłażany faszerowane orkiszem, pomidorami i gorgonzolą
Składniki na 4 porcje:
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • szklanka ziaren orkiszu (do kupienia w tym sklepie internetowym)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • garść świeżych liści bazylii
  • 5 kropel tabasco
  • 4 łyżeczki kremowej gorgonzoli
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pół łyżeczki przyprawy do kebaba
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyłam, rozkroiłam na połowy,  nacięłam miąższ na krzyż, skropiłam oliwą, posoliłam u ułożyłam na blaszce miąższem do dołu. Piekłam 30 minut w 180 stopniach. Orkisz moczyłam 10 godzin w wodzie, a następnie gotowałam go ok 30 minut z dodatkiem soli. Gotowy wymieszałam z pokrojonymi pomidorkami, łyżką oliwy, posiekanym czosnkiem, tabasco, przyprawa do kebaba, bazylią. Upieczone bakłażany wydrążyłam, uważając aby nie rozerwać skórki. Wydrążony miąższ dodałam do orkiszu. Tak przygotowane bakłażany napełniłam farszem, posypałam gorgonzolą i zapiekałam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...