19.12.2012

burgery jęczmienno orkiszowe. wegetariańskie.

Kotlety jęczmienno orkiszowe, czyli nasz wczorajszy ratunek przed śmiercią z głodu. Rozchorowaliśmy się w najmniej odpowiednim momencie, a żeby nie pogorszyć sprawy, wolałam nie wynurzać nosa na zewnątrz. Te burgery są efektem przeszukania szafek i wykombinowania kolejnego obiadu z niczego. Miały być jedynie obiadowym zapychaczem, a wyszły świetne kotleciki, które na pewno będą się często pojawiać na naszym stole. Podałam je z prostym sosem pomidorowym, ale równie dobrze będą smakowały w hamburgerach, czy z sosem czosnkowym.

wegetariańskie burgery z kaszy jęczmiennej i orkiszu
Składniki na 12 kotlecików:
  • 1,5 woreczka kaszy jęczmiennej
  • 12 łyżek płatków orkiszowych (do kupienia w tym sklepie internetowym)
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kasze jęczmienną ugotowałam według przepisu. Do miski starłam obraną marchewkę i czosnek, dodałam kaszę, płatki orkiszowe, przyprawy i łyżkę oliwy. Odczekałam 5 minut, aż płatki zmiękły, a następnie dodałam jajo. Z powstałej masy (jeśli jest zbyt rzadka należy dodać więcej płatków) uformowałam 12 kotlecików. Ułożyłam je na wysmarowanej oliwą blaszce i piekłam 25 minut w 200 stopniach z termoobiegiem. Podałam z sosem pomidorowym.

7 komentarzy:

  1. Wygladaja apetycznie! Zdjecie bardzo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak pysznie, że mimo zjedzonego niedawno lunchu poczułam ssanie w żołądku! Na pewno przetestuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja właśnie pałaszuję resztę. Nawet z keczupem są przepyszne :) Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
  3. wyglądają wspaniale;)

    a ja zapraszam do siebie na krem z marchewki ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...