11.12.2012

domowe mleko kokosowe bez miksowania

Lubię dodatek mleka kokosowego do curry, ale to puszkowe jest dla mnie za duże i często zbyt gęste. Zrobiłam domowe mleko kokosowe, a że nie mam obecnie  w domu blendera, musiałam sobie poradzić bez niego. Mleczko wyszło bardzo dobre, rzadsze od tego puszkowego, ale równie aromatyczne. Odciśnięte wiórki zużyłam do tego ciasta, koszt przygotowania takiego mleczka jest więc prawie żaden. 

Domowe mleczko kokosowe
Składniki:
  • 8 łyżeczek wiórków kokosowych
  • szklanka wody
  • 1/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dałam do garnka i podgrzałam. Wiórki nieco roztarłam łyżką. Kiedy całość wystygła powtórzyłam podgrzanie i roztarcie jeszcze 2 razy. Zimne mleczko wsadziłam do lodówki na noc. Rano jeszcze raz podgrzałam i dobrze odcisnęłam na drobnym sitku.

4 komentarze:

  1. uwielbiam owsiankę z mlekiem kokosowym! z chęcią bym przygarnęła:D

    OdpowiedzUsuń
  2. dobry pomysł, zeby zrobić własne mleczko! kupne też nie jest tanie w dodatku

    OdpowiedzUsuń
  3. wystarczy podgrzać czy trzeba doprowadzić do wrzenia?:) Dziś zamierzam zrobić mleczko do kurczaka curry :) fajny przepis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...