Przepis idealny, kiedy ma się ochotę na ciacho, ale nie ma się zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Gotowe w pół godziny, wilgotne, kokosowe ciasto to mój dzisiejszy pomysł na potrzebę zaspokojenia słodyczowego głodu. Gdyby trochę pokombinować z jakimś kremem, to mogłoby z niego wyjść nawet coś wykwintnego i nadającego się na ważniejsze imprezy :)
Ciasto kokosowe
Składniki na małą blaszkę:
suche:
- 210g mąki pszennej
- 8 łyżeczek wiórków kokosowych
- 140g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 300g jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki mleka
- 80ml oleju
- 1 jajo
Sposób przygotowania:
Wymieszałam osobno składniki mokre i suche, a następnie połączyłam je razem. Formę wysmarowałam olejem i wysypałam otrębami, wlałam do niej ciasto. Piekłam 25 minut w 180 stopniach.
Z opisu przygotowania bardziej przypomina muffiny, a tu takie ładne ciasto...pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńO, coś dla mnie! Muszę kiedyś spróbować! ;)
OdpowiedzUsuńMadzia M
Mmm pysznie wygląda:).Uwielbiam wszystko co kokosowe:-D.
OdpowiedzUsuńktoś je zrobił? jaka powinna być wielkość blaszki?
OdpowiedzUsuńrobiłam je w blaszce 24x24, w mniejszej powinno wyjść trochę wyższe :)
Usuń