11.01.2013

słonecznie. makaron orkiszowy z tuńczykiem w sosie curry.

Makaron z tuńczykiem zawsze dobry! Dzisiaj pełnoziarnisty orkiszowy, w śmietanowym sosie curry, z czerwoną cebulą. Mocno rozgrzewający - idealny na styczniowe popołudnia. Do tego słonecznie żółty! Przepis podstawowy, który przed laty był dla mnie inspiracją znajdziecie tutaj. Ja modyfikuję go bardzo często i za każdym razem wychodzi coś pysznego.

                                                        Makaron z tuńczykiem w sosie curry
 Składniki na 2 porcje:
  • 200g orkiszowych pełnoziarnistych świderek ( do kupienia w tym sklepie internetowym )
  • 1 średnia czerwona cebula pokrojona w piórka
  • puszka tuńczyka sałatkowego w sosie własnym
  • pół pomidora pokrojonego w kosteczkę
  • 150ml śmietany 12 lub 18%
  • 2 łyżeczki curry
  • łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Na oliwie przesmażyłam czerwoną cebulę, kiedy zmiękła dodałam do niej odsączonego tuńczyka, śmietanę, curry i pomidora. Całość smażyłam razem przez ok 5 minut. Podałam z ugotowanym makaronem.

5 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie dania i często wersję makaronu świderki z tuńczykiem robię, ciekawy pomysł z curry muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to apetycznie wygląda :) Stwierdzam, że podać dobrze makaron to naprawdę wyczyn.

    Chyba idę zrobić sobie obiad...

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczny zdrowy i do tego pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeeeeju uwielbiam tuńczyka! z makaronem go jeszcze nie jadlam muszę przyznać! na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo zdrowe i pożywne danie:) mniam:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...