Gotowe ciasto francuskie warto mieć w zapasie, można z niego wyczarować naprawdę szybkie przekąski. Do babeczek z ciasta francuskiego wrzucam prawie wszystko, są świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek z lodówki.  Dzisiaj wylądował w nich farsz z kapusty włoskiej i soczewicy. 
Wytrawne babeczki z soczewicą i kapustą włoską
Składniki na 12 sztuk:- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
 - 1/2 małej kapusty włoskiej
 - 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
 - 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
 - 3 posiekane ząbki czosnku
 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
 - pół łyżeczki czerwonej papryki
 - łyżeczka majeranku
 - szczypta pieprzu kajeńskiego
 - sól
 - olej
 - cheddar
 
Czosnek i cebulę podsmażyłam na oleju. Z kapusty usunęłam twarde części i zewnętrzne liście, a resztę drobno poszatkowałam, dodałam do cebuli i czosnku. Posoliłam i dusiłam pod przykryciem ok 15 minut. Odkryłam, dodałam koncentrat pomidorowy i ugotowana soczewicę, doprawiłam i smażyłam do czasu odparowania płynu. Ciasto francuskie podzieliłam na 12 równych kwadratów, ułożyłam je w silikonowych foremkach na muffiny. Tak przygotowane napełniłam farszem i dodałam po kawałku sera. Piekłam 20 minut w 180 stopniach. 
Bardzo fajne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
właśnie czegoś takiego szukałam na jutrzejsze przyjęcie:)
OdpowiedzUsuńFajne na niespodziewanych gości;)
OdpowiedzUsuń