3.02.2013

pasta z bobu. antycholesterolowa?

Przeraził mnie mój poziom cholesterolu. Nie jem śmieci, tłuszcze zwierzęce ograniczam do minimum, uwielbiam owoce i warzywa, a on i tak ciągle rośnie. Zaczynam więc wojnę i jeszcze bardziej przykładam się do diety. Do kanapek zrobiłam pastę z bobu, słonecznika i oliwy z oliwek. Podobno wszystkie te składniki mają pomóc w obniżeniu cholesterolu - zobaczymy! Do tego wędzony łosoś i mamy naprawdę pyszne śniadanie, albo sos do spaghetti.

Pasta z bobu i słonecznika
Składniki:
  • 1,5 szklanki bobu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
Sposób przygotowania:
Bób ugotowałam w osolonej wodzie. Wrzuciłam (ze skórkami) do malaksera, dodałam słonecznik i oliwę. Całość zmiksowałam.

3 komentarze:

  1. Przepisy z mięsem czerwonym trzeba wyrzucić, a na ich miejsce ryby 2-3 razy w tygodniu i mięso z indyka albo kurczaka ale z piersi najlepiej, najmniej mają cholesterolu. Drób pozbywać zawsze skóry. No i smażonego niet. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Współczuję problemów zdrowotnych. Oby cholesterol się szybko unormował!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostropest -pan G. po 1,5 miesiąca przyjmowania ,,łyżki, zmielonych nasion, może pochwalić się znacznym spadkiem cholesterolu (bez stosowania specjalnej diety).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...