Gotowe ciasto francuskie warto mieć w zapasie, można z niego wyczarować naprawdę szybkie przekąski. Do babeczek z ciasta francuskiego wrzucam prawie wszystko, są świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek z lodówki. Dzisiaj wylądował w nich farsz z kapusty włoskiej i soczewicy.
Wytrawne babeczki z soczewicą i kapustą włoską
Składniki na 12 sztuk:- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1/2 małej kapusty włoskiej
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki czerwonej papryki
- łyżeczka majeranku
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- sól
- olej
- cheddar
Czosnek i cebulę podsmażyłam na oleju. Z kapusty usunęłam twarde części i zewnętrzne liście, a resztę drobno poszatkowałam, dodałam do cebuli i czosnku. Posoliłam i dusiłam pod przykryciem ok 15 minut. Odkryłam, dodałam koncentrat pomidorowy i ugotowana soczewicę, doprawiłam i smażyłam do czasu odparowania płynu. Ciasto francuskie podzieliłam na 12 równych kwadratów, ułożyłam je w silikonowych foremkach na muffiny. Tak przygotowane napełniłam farszem i dodałam po kawałku sera. Piekłam 20 minut w 180 stopniach.
Bardzo fajne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
właśnie czegoś takiego szukałam na jutrzejsze przyjęcie:)
OdpowiedzUsuńFajne na niespodziewanych gości;)
OdpowiedzUsuń