Makaron z tuńczykiem zawsze dobry! Dzisiaj pełnoziarnisty orkiszowy, w śmietanowym sosie curry, z czerwoną cebulą. Mocno rozgrzewający - idealny na styczniowe popołudnia. Do tego słonecznie żółty! Przepis podstawowy, który przed laty był dla mnie inspiracją znajdziecie tutaj. Ja modyfikuję go bardzo często i za każdym razem wychodzi coś pysznego.
Makaron z tuńczykiem w sosie curry
- 200g orkiszowych pełnoziarnistych świderek ( do kupienia w tym sklepie internetowym )
- 1 średnia czerwona cebula pokrojona w piórka
- puszka tuńczyka sałatkowego w sosie własnym
- pół pomidora pokrojonego w kosteczkę
- 150ml śmietany 12 lub 18%
- 2 łyżeczki curry
- łyżka oliwy z oliwek
Na oliwie przesmażyłam czerwoną cebulę, kiedy zmiękła dodałam do niej odsączonego tuńczyka, śmietanę, curry i pomidora. Całość smażyłam razem przez ok 5 minut. Podałam z ugotowanym makaronem.
bardzo lubię takie dania i często wersję makaronu świderki z tuńczykiem robię, ciekawy pomysł z curry muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńJak to apetycznie wygląda :) Stwierdzam, że podać dobrze makaron to naprawdę wyczyn.
OdpowiedzUsuńChyba idę zrobić sobie obiad...
apetyczny zdrowy i do tego pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńjeeeeju uwielbiam tuńczyka! z makaronem go jeszcze nie jadlam muszę przyznać! na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńbardzo zdrowe i pożywne danie:) mniam:D
OdpowiedzUsuńJakoś nie obił mi się nawet o uszy fakt, że może być makaron orkiszowy. Bardzo ciekawa sprawa i muszę więcej się na jego temat dowiedzieć. Na ten moment z poleceniem korzystam z fajnych przepisów od https://basiazsercem.pl/ i muszę przyznać, że wszystkie dania które już wykonałam, wychodziły bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuń