Uwielbiam robić wegetariańskie kotlety. Za każdym razem zdumiewa mnie, jakie możliwości dają warzywa. Dzisiaj nowość - kotlety z białej fasoli i... kiszonej kapusty. Oprócz super smaku kapusta sprawiła, że kotlety nie są suche. Dodałam do nich też płatki orkiszowe, które świetnie związały masę.
Wegetariańskie kotlety z fasoli i kiszonej kapusty
Składniki na 10-12 sztuk:
- 1,5 szklanki suchej fasoli jaś karłowaty
- niecałe 2 szklanki kapusty kiszonej
- 1 jajo
- 4 łyżki płatków orkiszowych (do kupienia w tym sklepie internetowym)
- łyżka mąki pszennej lub ewentualnie więcej
- olej
Fasolę moczyłam przez noc, a następnie gotowałam godzinę w osolonej wodzie. Kiedy ostygła, ściągnęłam z niej łupinki. Tak przygotowaną rozdrobniłam tłuczkiem do ziemniaków. Kapustę odcisnęłam, drobno poszatkowałam i wrzuciłam do fasoli. Do całości dodałam jajo, mąkę i płatki orkiszowe i dokładnie wymieszałam. Z gotowej masy formowałam kotlety, które później usmażyłam na patelni. Kotlety można doprawić czosnkiem, czy ulubionymi przyprawami. Jeśli masa wyjdzie zbyt mokra, trzeba dodać tyle mąki, żeby dało się zrobić kotleciki.
bardzo fajne, dobry pomysł dla smakoszy kapusty:)
OdpowiedzUsuńoryginalny pomysł,dziś spróbuję:)
OdpowiedzUsuńładnie zrumieniony kotlecik, schrupałabym takiego z ochotą na kolację:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkiego rodzaju kotleciki. zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńDzięki za ten wpis!
OdpowiedzUsuńInteresujący wpis. Znalazłem Twojego bloga przez przypadek, bardzo mi się spodobał.
OdpowiedzUsuńWyglada fantastycznie, smakuje pewnie rownie dobrze! =)
OdpowiedzUsuńTen Blog to moje nowe odkrycie. Brawo! Dziś raniutko zrobiłam te kotleciki, obdzieliłam całą rodzinę:) Pyszne, dodałam dużo natki, gałkę muszkatołową, papryczkę chili i gotowe. Mniam:) Pozdrawiam cieplutko:) Joana
OdpowiedzUsuń