28.01.2012

Naleśniki półorkiszowe z nutellą

Od pewnego czasu zachwycam się mąkami pełnoziarnistymi. Dzisiaj przepis na naleśniki z wykorzystaniem mąki orkiszowej, które w połączeniu z nutellą idealnie nadają się na leniwe sobotnie śniadanie.

Składniki na 2 porcje:
  • pół szklanki mąki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • jajko
  • 10g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • kilka kropel oleju z pestek winogron
  • nutella
  • płatki migdałowe
Przygotowanie:
Mąkę, płyny, jajko, sól, cukier waniliowy i olej mieszam do czasu uzyskania gładkiej masy o niezbyt gęstej konsystencji. Smażę na dużej patelni. Z podanych składników wychodzi mi 5 naleśników, dzięki mące orkiszowej smaży się je wyjątkowo łatwo, a ciasto jest bardzo elastyczne. Usmażone naleśniki smaruję łyżeczką nutelli każdy i podaję posypane płatkami migdałowymi. Takie śniadanie zapewnia energię aż do późnego sobotniego obiadu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...