Od pewnego czasu zachwycam się mąkami pełnoziarnistymi. Dzisiaj przepis na naleśniki z wykorzystaniem mąki orkiszowej, które w połączeniu z nutellą idealnie nadają się na leniwe sobotnie śniadanie. 
Składniki na 2 porcje:
- pół szklanki mąki mąki pszennej
 - pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
 - pół szklanki mleka
 - pół szklanki wody
 - jajko
 - 10g cukru waniliowego
 - szczypta soli
 - kilka kropel oleju z pestek winogron
 - nutella
 - płatki migdałowe
 
Przygotowanie:
Mąkę, płyny, jajko, sól, cukier waniliowy i olej mieszam do czasu uzyskania gładkiej masy o niezbyt gęstej konsystencji. Smażę na dużej patelni. Z podanych składników wychodzi mi 5 naleśników, dzięki mące orkiszowej smaży się je wyjątkowo łatwo, a ciasto jest bardzo elastyczne. Usmażone naleśniki smaruję łyżeczką nutelli każdy i podaję posypane płatkami migdałowymi. Takie śniadanie zapewnia energię aż do późnego sobotniego obiadu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz