Od pewnego czasu zachwycam się mąkami pełnoziarnistymi. Dzisiaj przepis na naleśniki z wykorzystaniem mąki orkiszowej, które w połączeniu z nutellą idealnie nadają się na leniwe sobotnie śniadanie.
Składniki na 2 porcje:
- pół szklanki mąki mąki pszennej
- pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody
- jajko
- 10g cukru waniliowego
- szczypta soli
- kilka kropel oleju z pestek winogron
- nutella
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Mąkę, płyny, jajko, sól, cukier waniliowy i olej mieszam do czasu uzyskania gładkiej masy o niezbyt gęstej konsystencji. Smażę na dużej patelni. Z podanych składników wychodzi mi 5 naleśników, dzięki mące orkiszowej smaży się je wyjątkowo łatwo, a ciasto jest bardzo elastyczne. Usmażone naleśniki smaruję łyżeczką nutelli każdy i podaję posypane płatkami migdałowymi. Takie śniadanie zapewnia energię aż do późnego sobotniego obiadu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz