15.01.2013

przystawka. śledzie z oliwą i suszonymi pomidorami.

Za śledzie zabrałam się pierwszy raz w życiu. Lubimy je bardzo, ale jakoś zawsze kupowaliśmy gotowe, albo jedliśmy u rodziny. Miały być takie zwykłe z olejem i cebulką, ale jak zwykle w trakcie przygotowań wpadło mi do głowy mnóstwo pomysłów. Tak powstały śledzie z oliwą, czosnkiem, czerwona cebulą i suszonymi pomidorami. Pyszne i aromatyczne. Idealne na przystawkę, czy kolację.

Śledzie z oliwa z oliwek i suszonymi pomidorami

Składniki:
  • 1 duża paczka śledzi a'la matjias (460g)
  • 1 czerwona cebula pokrojona na piórka
  • 3 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
  • 6 suszonych pomidorów z oleju pokrojonych
  • 3 łyżki oleju ze śledzi
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Śledzie (jeśli są zbyt słone można je wypłukać) pokroiłam na kawałki, skropiłam sokiem z cytryny. Wymieszałam z cebulą, czosnkiem i pomidorami. Całość zalałam oliwą z oliwek i olejem. Dobrze wymieszałam i włożyłam do lodówki. Śledzie nadają się do jedzenia już następnego dnia.

4 komentarze:

  1. to akurat nie moje smaki, ale prezentują się bardzo ładnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie ładnie wyglądają ale jakoś nie bardzo przepadam za takim połączeniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę przepyszne, polecam się przełamać i spróbować :)Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Dla mnie fajne połączenie smakowe:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...