05.02.2013

muffinki kokosowe z bananem

Muffiny kokosowe mają świetną zaletę - są bardzo chrupiące. Banan dodał im ciekawego charakteru. Muffiny zjedliśmy jeszcze ciepłe z lodami śmietankowo czekoladowymi. Dla mnie super połączenie. 

Muffiny kokosowe z bananem
Składniki na 12 muffinów:
suche:
  • 220g mąki pszennej
  • 50g kokosu
  • 120g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16g cukru waniliowego
mokre:
  • 80ml oleju rzepakowego
  • szklanka mleka
  • 1 jajo
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 pokrojony w kostkę banan
  • łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Pokrojonego banana wymieszałam z sokiem z cytryny. Dokładnie połączyłam ze sobą składniki suche i osobno mokre. Następnie wlałam uzyskany płyn do składników suchych i całość wymieszałam. Nałożyłam ciasto do silikonowych foremek i piekłam 25 minut w 160 stopniach.

4 komentarze:

  1. ale świetnie wyglądają, aż chce się zjeść jedną:)podane z z lodami to totalna rozpusta:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają super apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale chrupiące są tylko z zewnątrz czy wewnątrz także? Bo dla mnie idealny muffin musi być w środku mięciutki ;) Ale przepis chętnie wypróbuję, bo lubię muffiny na oleju - mogę je jeść bez wyrzutów sumienia, bo nie szkodzą na serce (masło ponosi cholesterol, olej rzepakowy go obniża) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zewnątrz są bardzo chrupiące, a w środku raczej miękkie i wilgotne :) ja właśnie staram się walczyć z cholesterolem, zobaczymy co mi z tego wyjdzie :) Pozdrawiam i życzę smacznego!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...