07.02.2013

zielone curry. silnie rozweselające.

Gotowanie zawsze sprawia mi frajdę, ale są takie potrawy, przy których robieniu rozpiera mnie pozytywna energia. Jedną z nich jest curry - i to czerwone i zielone. Przy dzisiejszym zielonym curry banan nie schodził mi z twarzy. Kolory, zapachy i w końcu smak dają kopa na naprawdę długo. W curry najważniejsza jest pasta. Można ją przygotować samemu, ale ja tym razem kupiłam gotową zieloną pastę. Ważne, żeby przy kupowaniu dokładnie przestudiować składniki - w mojej nie znalazłam nic podejrzanego. Od wyboru pasty będzie tez zależała jej ilość dodania do dania. Ja dzisiaj serwuję moje zielone curry z brązowym ryżem.

Zielone curry z warzywami i schabem
Składniki:
  • 2 plastry schabu (lub pierś z kurczaka)
  • 2 garści bobu
  • 2 garści mrożonej zielonej fasolki
  • 100g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1,5 szklanki domowego mleka kokosowego lub szklanka mleka kokosowego z puszki
  • łyżka wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Bób ugotowałam w osolonej wodzie. Podsmażyłam pokrojony w paseczki schab i fasolkę. Kiedy zmiękła dodałam bób, szpinak i kokos, chwilę razem poddusiłam. Po kilku minutach doprawiłam pastą curry i zalałam mlekiem kokosowym. Całość zredukowałam na dużym ogniu, aż sos uzyskał kremową konsystencję.

4 komentarze:

  1. Faktycznie od takiej ilości zielonych składników można mieć dobry humor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna zielona zupa, bardzo brakuje mi tego koloru w zimie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ zielony talerz:)
    wspaniale pobudza apetyt, ja zgłodniałam, a jestem po obiedzie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...