Ciasto francuskie z jabłkami to chyba jedno z najbardziej popularnych połączeń. Ale w tej odsłonie wygląda naprawdę oryginalnie i świetnie smakuje. Chrupiące ciasto, ciepłe jabłka i gałka lodów. Niebo w gębie.Takie miseczki z ciasta francuskiego będą też świetnie smakowały latem ze świeżymi truskawkami, malinami i bitą śmietaną.
Ciasto francuskie z jabłkami
 Składniki na 6 porcji:- 2 opakowania ciasta francuskiego
 - 1 jajo
 
- 2 duże jabłka
 - 2 łyżki wiórek kokosowych
 - garść posiekanych orzechów włoskich
 - 3 suszone figi pokrojone na kawałki
 - 2 łyżki miodu
 - sok z cytryny
 - pół łyżeczki przyprawy 5 smaków
 
Z ciasta francuskiego wycięłam szklanką 24 kółka. Odłożyłam 6 z nich, a w reszcie na środku wycięłam mniejsze kółka kieliszkiem. Pełne kółka posmarowałam jajkiem i ułożyłam na nich po 3 kółka z wyciętymi środkami, każdą warstwę smarując jajkiem.  Tak przygotowane wsadziłam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie upiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut. Jabłka pokroiłam w kosteczki, podsmażyłam. Kiedy puściły sok dodałam resztę składników i całość gotowałam ok 10 minut. Gorący farsz nakładałam do ostygniętych foremek z ciasta francuskiego. Podałam z lodami. 
Deser- inspirację znajdziecie tutaj - Cukiernicze kreacje Charlotte
Oj tak, zgadzam się, że to niebo w gębie :) Świetny pomysł na szybki i pyszny deser :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńale ślicznie wyglądają, a jak muszą smakować...
OdpowiedzUsuńKiedy następny wpis?
OdpowiedzUsuń