Ciasto francuskie z jabłkami to chyba jedno z najbardziej popularnych połączeń. Ale w tej odsłonie wygląda naprawdę oryginalnie i świetnie smakuje. Chrupiące ciasto, ciepłe jabłka i gałka lodów. Niebo w gębie.Takie miseczki z ciasta francuskiego będą też świetnie smakowały latem ze świeżymi truskawkami, malinami i bitą śmietaną.
Ciasto francuskie z jabłkami
Składniki na 6 porcji:- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 jajo
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 3 suszone figi pokrojone na kawałki
- 2 łyżki miodu
- sok z cytryny
- pół łyżeczki przyprawy 5 smaków
Z ciasta francuskiego wycięłam szklanką 24 kółka. Odłożyłam 6 z nich, a w reszcie na środku wycięłam mniejsze kółka kieliszkiem. Pełne kółka posmarowałam jajkiem i ułożyłam na nich po 3 kółka z wyciętymi środkami, każdą warstwę smarując jajkiem. Tak przygotowane wsadziłam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie upiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut. Jabłka pokroiłam w kosteczki, podsmażyłam. Kiedy puściły sok dodałam resztę składników i całość gotowałam ok 10 minut. Gorący farsz nakładałam do ostygniętych foremek z ciasta francuskiego. Podałam z lodami.
Deser- inspirację znajdziecie tutaj - Cukiernicze kreacje Charlotte
Oj tak, zgadzam się, że to niebo w gębie :) Świetny pomysł na szybki i pyszny deser :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńale ślicznie wyglądają, a jak muszą smakować...
OdpowiedzUsuńKiedy następny wpis?
OdpowiedzUsuń