10.02.2013

ciasto francuskie z jabłkami.

Ciasto francuskie z jabłkami to chyba jedno z najbardziej popularnych połączeń. Ale w tej odsłonie wygląda naprawdę oryginalnie i świetnie smakuje. Chrupiące ciasto, ciepłe jabłka i gałka lodów. Niebo w gębie.Takie miseczki z ciasta francuskiego będą też świetnie smakowały latem ze świeżymi truskawkami, malinami i bitą śmietaną.

Ciasto francuskie z jabłkami
 Składniki na 6 porcji:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajo
na farsz:
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 3 suszone figi pokrojone na kawałki
  • 2 łyżki miodu
  • sok z cytryny
  • pół łyżeczki przyprawy 5 smaków
Sposób przygotowania:
Z ciasta francuskiego wycięłam szklanką 24 kółka. Odłożyłam 6 z nich, a w reszcie na środku wycięłam mniejsze kółka kieliszkiem. Pełne kółka posmarowałam jajkiem i ułożyłam na nich po 3 kółka z wyciętymi środkami, każdą warstwę smarując jajkiem.  Tak przygotowane wsadziłam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie upiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut. Jabłka pokroiłam w kosteczki, podsmażyłam. Kiedy puściły sok dodałam resztę składników i całość gotowałam ok 10 minut. Gorący farsz nakładałam do ostygniętych foremek z ciasta francuskiego. Podałam z lodami.

Deser- inspirację znajdziecie tutaj - Cukiernicze kreacje Charlotte

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...