01.10.2012

domowa pasta sezamowa

Pasta sezamowa, czyli w sumie tahini, jest niezastąpiona do hummusu i dań kuchni azjatyckiej. Można ją bez problemu dostać w marketach, ale ja musiałam ją oczywiście zrobić sobie sama. Tak w ramach mojego zboczenia, że jeśli tylko  można zrobić coś domowym sposobem, to na pewno będzie smaczniej. Tak było z tą pastą sezamową, której specjalnie pod moje widzi mi się, nie zmiksowałam na jednolitą konsystencję. Lubię chrupiący sezam :) Ja do mojej dodałam trochę cukru, ale w zależności od przeznaczenia można ją doprawić sokiem z cytryny, czy czosnkiem.

Pasta sezamowa

Składniki:
  • 5 łyżek sezamu
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • pół łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Sezam wrzuciłam na rozgrzaną, sucha patelnię i uprażyłam chwilę, uważając żeby się nie przypalił.  Kiedy ostygł utarłam go w moździerzu razem z cukrem i olejem. Jeśli chciałabym uzyskać gładką pastę, to zapewne użyłabym malaksera. Pastę tahini można również przyrządzić z olejem sezamowym, ale tylko wtedy, jeśli nie będzie się jej poddawało obróbce cieplnej.

2 komentarze:

  1. No i dobrze, lepiej zrobić samem niż kupić sklepową!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam podobne zboczenie i pastę tahini robię sama:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...