04.10.2012

kukurydziane placki z dyni

Placki z dyni zrobiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Bardzo lubimy placki ziemniaczane, ale te dyniowe potrzebują dużo mnie tłuszczu, a wychodzą równie chrupiące. Dzięki dodatkowi kaszki kukurydzianej smakują trochę tak, jakby były panierowane. Mają świetny żółty kolor, idealny na jesienną szarugę. Podane z gęstym sosem czosnkowym stają się daniem całkiem reprezentatywnym.

Placki z dyni z kaszą kukurydzianą
Składniki:
na 8 placków:
  • 500g dyni (waga bez pestek, po obraniu)
  • 2 jaja
  • 5 łyżek kaszki kukurydzianej
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 2cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej z pestek winogron
na sos:
  • połowa opakowania serka typu włoskiego
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
Sposób przygotowania:
Dynię starłam na grubych oczkach, dodałam do niej starty imbir, posiekany czosnek, jajka, kaszę i mąkę. Całość dokładnie wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Przygotowałam sos - wszystkie składniki zmiksowałam do uzyskania gładkiej konsystencji, posoliłam. Placki smażyłam z dwóch stron, na małej ilości rozgrzanego oleju, do uzyskania złocistego koloru. Podałam gorące, polane sosem.

2 komentarze:

  1. Oj, zapisuję :) Na pewno zrobię je tej jesieni, bo podoba mi się nawet sam ich kolor.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dziś rozpoczynam sezon dyniowy. Też mam w planach placuszki;)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...