01.10.2012

Tarta z czerwoną soczewicą.

Tarta z czerwoną soczewicą i papryką była wynikiem niedzielnego lenistwa. Łatwa, szybka i bardzo smaczna. Następnym razem dodam więcej pomidorków koktajlowych, które idealnie się wkomponowały w całość. Na domowym kruchym cieście byłaby zapewne jeszcze smaczniejsza, ale gotowe francuskie też sobie świetnie poradziło.

Tarta z czerwoną soczewicą
Składniki na tartę o średnicy 28cm:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżej pepperoni
  • 50g startego żółtego sera
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • sól, pieprz
  • pomidorki koktajlowe
  • łyżka oleju z pestek winogron
  • olej i otręby do wysypania formy
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Paprykę pokroiłam w kostkę i  podsmażyłam na rozgrzanym oleju razem z posiekanym czosnkiem i papryczką. Dodałam dobrze odsączoną soczewicę, mleko, jaja, starty ser, dokładnie wymieszałam i doprawiłam przyprawą do gyrosa, sola i pieprzem. Formę do tarty wysmarowałam olejem, wysypałam otrębami, wyłożyłam ciastem francuskim, na które wyłożyłam farsz. Z reszty ciasta ułożyłam na wierchu krateczkę, pomiędzy którą powtykałam przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

2 komentarze:

  1. Swietnie wyglada, az sie prosi, by wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być znakomita :) Uwielbiam dodatek soczewicy w wielu, wielu daniach, więc i tutaj zapewne by mi przypasował.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...