17.10.2012

muffiny z jabłkami.

Kupiłam w lidlu książkę "muffiny" i to z niej pochodzi ten przepis. Musze przyznać, że wyszły naprawdę bardzo dobre, ładnie zarumienione, z chrupiącą skorupką i wilgotne w środku. Książka zachwyca ilością pomysłów na babeczki, nie tylko na słodko, ale także na te wytrawne. Nie musiałam niczego zmieniać w przepisie, co zdarza mi się naprawdę rzadko. Zapraszam na muffiny z jabłkami.

Muffiny  z jabłkami
Składniki na 12 sztuk:
  • 250g jabłek (3 średnie jabłka)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajo
  • 125g cukru
  • 80ml oleju
  • 250g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Jabłka umyłam, obrałam i oczyściłam z gniazd nasiennych, a następnie pokroiłam w drobną kostkę i wymieszałam z sokiem z cytryny. W jednym naczyniu wymieszałam mąkę z proszkiem i sodą. W drugim pozostałe składniki łącznie z jabłkami. Następnie połączyłam zawartość obu i wymieszałam. Gotowym ciastem napełniłam foremki silikonowe. Muffinki piekłam 30 minut w 160 stopniach (z termoobiegiem). Po wyjęciu z pieca, wyciągnęłam je z foremek i wystudziłam na kratce.

10 komentarzy:

  1. Wyglądają naprawdę wykwintnie! Robiłam kiedyś niemal identyczne, były naprawdę przepyszne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wytrawne? A to mnie zadziwiłaś. Ciekawy pomysł...

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiście wykwintne, pięknie wyrosły ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Teraz sezon na muffiny z jabłkami. Smaczne są bardzo, nadają muffinom miękkiej wilgotnej konsystencji, którą bardzo lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam taką podobną, różową książeczkę o muffinkach, może to ta sama? Bo z niej też zawsze wszystko wychodzi pyszne :)
    Twoje muffinki wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam te muffinki, robi się je prosto, a smakują świetnie. Polecam. Anka

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam wczoraj dla niespodziewanych gości, znikły w oka mgnieniu :) Magda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...