Pasta z awokado, która miała być guacamole. Miała być, ale awokado trafiło mi się jakieś takie mało dojrzałe i suche. Pokombinowałam, pododawałam kilka składników i wyszła super pasta. Idealnie nada się do nachosów, na kanapki, a nawet jako sos do kurczaka. 
Pasta z awokado 
Składniki:- 1 awokado - u mnie twarde
 - 6 pomidorków koktajlowych
 - 2 ząbki czosnku
 - kawałek świeżej pepperoni
 - łyżeczka przyprawy do fajitas
 - pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego - roztartych
 - pół łyżeczki nasion kolendry - roztartych
 - sok z ćwiartki cytryny
 - oliwa z oliwek
 - sól do smaku
 
pomidorki, papryczkę i czosnek posiekałam drobno. Z awokado usunęłam pestkę, obrałam, pokroiłam w kostkę. Tak przygotowane wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek na dość gładką pastę. Następnie wymieszałam ją z pomidorkami, czosnkiem i pepperoni, doprawiłam do smaku przyprawami i solą.
Nigdy nie jadłam takiej pasty, ale z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. Wydaje mi się, że będzie również pasować do mięs. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń