Niedzielne śniadanie w mam nadzieję nie ostatnich promieniach słońca tej jesieni. Pikantne chorizo, słodka papryka i ser idealnie skomponowały się z jajecznym omletem. Leniwe, wspólne śniadanie - to lubię!
Omlet z chorizo i czerwoną papryką
Składniki na 2 porcje:- 4 jaja
 - 2 łyżki mleka
 - sól do smaku
 - 1 kiełbaska chorizo
 - pół czerwonej papryki
 - ser - u nas cheddar
 - olej z pestek winogron
 
Najpierw przygotowałam farsz - podsmażyłam na odrobinie oleju chorizo z papryką, aż ta nieco zmiękła. Odłożyłam do miseczki. Następnie usmażyłam pierwszy omlet - roztrzepałam 2 jaja z łyżka mleka i solą, aż lekko się spieniły. Tak przygotowaną masę wylałam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Gdy wierzch się nieco ściął odwróciłam omlet na drugą stronę i na jednej połowie ułożyłam ser. Kiedy się rozpuścił, a omlet był gotowy z obu stron ściągnęłam z patelni i dodałam połowę farszu - złożyłam na pół. Tak samo przygotowałam druga sztukę.
Wieki nie jadłam omletu w wersji wytrawnej. Z takimi dodatkami to dopiero musi smakować :)
OdpowiedzUsuń