23.09.2012

niedzielne śniadanie. omlet z chorizo.

Niedzielne śniadanie w mam nadzieję nie ostatnich promieniach słońca tej jesieni. Pikantne chorizo, słodka papryka i ser idealnie skomponowały się z jajecznym omletem. Leniwe, wspólne śniadanie - to lubię!

Omlet z chorizo i czerwoną papryką
Składniki na 2 porcje:
  • 4 jaja 
  • 2 łyżki mleka
  • sól do smaku
  • 1 kiełbaska chorizo
  • pół czerwonej papryki
  • ser - u nas cheddar
  • olej z pestek winogron
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowałam farsz - podsmażyłam na odrobinie oleju chorizo z papryką, aż ta nieco zmiękła. Odłożyłam do miseczki. Następnie usmażyłam pierwszy omlet - roztrzepałam 2 jaja z łyżka mleka i solą, aż lekko się spieniły. Tak przygotowaną masę wylałam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Gdy wierzch się nieco ściął odwróciłam omlet na drugą stronę i na jednej połowie ułożyłam ser. Kiedy się rozpuścił, a omlet był gotowy z obu stron ściągnęłam z patelni i dodałam połowę farszu - złożyłam na pół. Tak samo przygotowałam druga sztukę.

1 komentarz:

  1. Wieki nie jadłam omletu w wersji wytrawnej. Z takimi dodatkami to dopiero musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...