05.09.2012

Meksykańska zupa z pulpetami i nachosami

Dostałam urodzinowo od męża m.in. książkę "Kuchnie świata" wydaną przez National Geographic. W książkach kulinarnych orientuję się dosyć dobrze, ale na ten tytuł nigdy wcześniej nie wpadłam. Dziwna sprawa, bo jest naprawdę rewelacyjna. Podzielona na rozdziały dotyczące kuchni z różnych stron świata, w tym np. chińskiej, włoskiej, czy tajskiej. Do każdego przepisu dołączona jest fotografia. Świetny przegląd przepisów z różnych stron globu. Na dzisiejszy obiad wybrałam meksykańską zupę z pulpetami, którą jak zwykle nieco zmieniłam. Wyszła naprawdę pyszna i pikantna. Wzbogaciłam ją dodatkami - jogurtem naturalnym i "domowymi" nachosami.

Meksykańska zupa z pulpetami i grillowanymi nachosami
 Składniki:
na pulpety:
  • 250g mielonej wieprzowiny
  • 1/4 cebuli drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • garść posiekanych świeżych liści oregano
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pieprz kajeński na czubku łyżeczki
  • sól do smaku
na zupę:
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • ćwierć posiekanej cebuli
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • pół świeżej pokrojonej papryczki chilli 
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory
  • łyżka soku z cytryny
dodatki:
  • 1 pszenna tortilla
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na pulpety wymieszałam ze sobą dokładnie, z powstałej masy uformowałam małe kuleczki (wyszło mi 12 sztuk), odstawiłam do lodówki. Na rozgrzanym oleju w garnku podsmażyłam cebulę, czosnek, pepperoni i kmin rzymski. Kiedy cebula zmiękła dolałam bulion i pomidory, gotowałam pod przykryciem ok 15 minut. Do całości wrzuciłam pulpety, gotowałam kolejne 15 minut. Zupę doprawiłam sokiem z cytryny. Tortillę pokroiłam na trójkąty ( najpierw na 8, później każdą część na 4 kolejne), tak przygotowane ugrillowałam z obu stron na suchej patelni grillowej do momentu, aż były chrupiące. Podałam z nachosami i jogurtem naturalnym.


2 komentarze:

  1. uwielbiam na ostro :D Danie wygląda pięknie i aż poczułam jego smak, czytając przepis!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. no zupka prezentuje się rewelacyjnie:) ja bardzo lubię kuchnię meksykańską, więc przepis porywam ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...