Uwielbiam pastę z wędzonej makreli. Ale taką bez majonezu, czy śmietany. Tym razem zrobiłam ją jeszcze bardziej dietetyczną i antycholesterolową. Zjadamy ją na kanapkach, albo wyjadamy łyżeczką.
Pasta z wędzonej makreli
Składniki:- mięso z 250g wędzonej makreli
- pół czerwonej cebuli
- 250g chudego lub półtłustego twarogu
- białka z ugotowanych 5 jaj
- sól, pieprz
Makrelę dokładnie obrałam, upewniłam się, że w mięsie nie ma żadnej ości. Tak przygotowaną połączyłam z drobno posiekaną cebulą, twarogiem i pokrojonymi w kosteczkę białkami jajek. Wszystko doprawiłam do smaku i wymieszałam na pastę.
Wygląda bardzo pysznie.
OdpowiedzUsuńLżejsza i zdrowsza wersja. Bardzo fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńteż bardzo lubię domowe pasty:)
OdpowiedzUsuńidealna! kocham takie smaki <3
OdpowiedzUsuńja też zawsze robię z twarożkiem...polecam też dodać suszone pomidory:)
OdpowiedzUsuńKiedyś u mnie w domu rodzinnym bardzo często jedliśmy właśnie tą pastę i pamiętam jej doskonały smak. Dziś sama chętnie gotuję i jestem zdania, ze jednymi z fajniejszych przepisów są te z https://basiazsercem.pl/ dzięki którym mogę upichcić coś pysznego.
OdpowiedzUsuń