21.04.2012

Zupa pieczarkowo marchewkowa

W szkole jadłam obiad tylko wtedy, kiedy podawali pieczarkową. Jeśli zmuszona byłam zjeść obiad w barze mlecznym, zawsze wybierałam pieczarkową. Bardzo lubię takie słołówkowe wydanie tej zupy.

Zupa pieczarkowo marchewkowa
Składniki:
  • 12 dużych pieczarek
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2l bulionu warzywno grzybowego
  • 3 łyżki smietany 12%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej
  • sól, pieprz
  • drobny makaron
Sposób przygotowania:
Pieczarki pokroiłam na plasterki, podsmażyłam razem z pokrojoną pietruszką, starta marchewką i czosnkiem, posoliłam. Zalałam bulionem, dodałam natkę, gotowałam ok 20 minut. Na koniec zupę zagęściłam śmietaną z mąką. Podałam z drobnym makaronem.
 Przepis zgłosiłam do akcji "Pieczarkowy tydzień"

1 komentarz:

  1. Pisałam już u kogoś, że co kucharka, to inna pieczarkowa. Sama zobacz w akcji jest już kilka i każda oryginalna. Bardzo podoba mi się ta wersja. Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...