13.10.2012

pierożki wonton w pikantnym bulionie

Pierożki wonton chodziły za mną już od dłuższego czasu. Dzisiaj nie wytrzymałam i musiałam spróbować je ulepić. Nie są to wontony z jakiegoś konkretnego chińskiego przepisu, raczej są one połączeniem moich ulubionych azjatyckich smaków. Ciasto też jest moim wymysłem. W każdej książce kulinarnej, którą posiadam, w przepisie używane są kwadraty gotowego kupnego ciasta. Całość wyszła naprawdę świetnie. 

Pierożki won ton z krewetkami w bulionie
 Składniki na 2 porcje:
  • litr wody
  • 250g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 200g mrożonej mieszanki chińskiej
  • 150g krewetek koktajlowych
  • kawałek świeżej pepperoni
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • pół łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka sosu ostrygowego
  • sól
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Do gotującej się wody wrzuciłam mięso, mieszankę chińską, posiekaną pepperoni i czosnek, przyprawy i sosy. Gotowałam około 45 minut. Po tym czasie dorzuciłam krewetki i sok z cytryny, zostawiłam na ogniu jeszcze na 15 minut, posoliłam do smaku. Mąkę połączyłam z wrzątkiem i solą, wyrobiłam gładkie ciasto. Włożyłam je do lodówki na 20 minut. Zupę przecedziłam przez gęste sito, warzywa dosyć mocno odcisnęłam z płynu. Uzyskany bulion odstawiłam na bok, a mięso, krewetki i warzywa zmiksowałam i doprawiłam solą i sosem sojowym. Ciasto dosyć cienko rozwałkowałam (następnym razem rozwałkuję jeszcze bardziej, tak żeby ciasto było jak najcieńsze), szklanką wycięłam z niego kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyłam po łyżeczce farszu, zlepiałam jak uszka. Gotowe wontony gotowałam w osolonej wodzie przez około 7 minut. Podałam zalane gorącym bulionem. Z podanej ilości wyszło mi 25 pierożków.


6 komentarzy:

  1. Zawsze chciałam samodzielnie zrobić wontony :) Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierożki wonton! Najlepszy farsz to taki z krewetkami, mięsem z indyka i selerem naciowym. Z tym, że wszystkie składniki są surowe i gotują się w bulionie. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hm.. nie chcę wyjsc na przemądrzałą, ale chinskie pierożki to "dziao dzy".... ( fonetyczny zapis). Wontony? nie słyszałam w ustach Chinczyka takiej nazwy, a bylam tam 2.5 roku.

    OdpowiedzUsuń
  4. i ta ekscytacja? tak naprawdę pierogami, z lekko zmodyfikowanym farszem...? czym tu się zachwycać? Nie ma tu ani fascynujących przypraw, ani ciekawego sposobu przyrządzania, ani wysublimowanej formy... ot, chińskie pierozki, nieco inne niż nasze, ale nie takie znów fascynujące. Przecież mamy podobne polskie pierogi. No tak.. tyle, że polskie pierogi nie są takie 'orientalnie brzmiące". Polacy to jednak niesamowite snoby. Przykre i śmieszne zarazem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak się wycina szklanką kwadraty?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...