Placki z dyni tak mi zasmakowały, że dzisiaj wjechały na nasz stół w wersji na słodko. Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku, polane jogurtem naturalnym i domowej roboty dżemem malinowym mojej mamy. Nadają się na śniadanie, obiad, kolację, czy deser. Cudo, cudeńko!
Słodkie placki z dyni z jogurtem i dżemem
Składniki:- 600g startej na grubych oczkach dyni
- 2 jaja
- 5 łyżek mąki
- łyżka otrębów orkiszowych
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju do smażenia
- jogurt i dżem do podania
Wszystkie składniki na placki wymieszałam dokładnie razem. Smażyłam małe placki na patelni teflonowej na rozgrzanym oleju. Podałam gorące z jogurtem naturalnym i dżemem malinowym.
One wyglądają po prostu cudownie! Tak puszyście, delikatnie... Pysznie, p prostu :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńHaha, mam te same talerze. Niestety zostały tylko głębokie ;)
OdpowiedzUsuńA takie placki chcę na jutrzejsze śniadanie.
Właśnie się zastanawiałam nad jakimiś placuszkami. No i są :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie. I bardzo dyniowo. Musze spróbować takich :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie wyglądają cudnie :-) Robiłem na wytrawnie w pomieszaniu z ziemniakami, spróbuję teraz takich w 100% dyniowych.
OdpowiedzUsuńwyglądają jak rasowe pankejki w tym przybraniu :)
OdpowiedzUsuńa tu placuszki dyniowe. Super!
Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
A jak zrobić w wersji z cebulą ?
OdpowiedzUsuńtutaj jest wytrawna wersja placków z dyni - http://kuchniaalisz.blogspot.com/2012/10/kukurydziane-placki-z-dyni.html zamiast czosnku można spokojnie dać startą cebulę, a kaszkę można zastąpić mąką :)
UsuńDziś kupiłam dynię, jutro spróbuję zrobić:-)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam je na obiad. Wyszły przepyszne, wszystkim smakowały. Dziękuję za świetny przepis.
OdpowiedzUsuńJutro chciałam wypróbować ten przepis .Rozumiem ,że na teflonowej patelni to można prawie bez tłuszczu,tylko czy wyjdą mi takie ładne?
OdpowiedzUsuń